Comisia Europeană selectează cel de al 18-lea proiect pentru dezvoltarea unui diagnostic rapid

Autor: Remus Vlad, Redactor
Publicat: 31-03-2020 20:45
Actualizat: 31-03-2020 22:15

Comisia Europeană a decis să finanţeze încă un proiect în cadrul apelului de urgenţă pentru cercetarea şi inovarea în cazul COVID-19. Astfel, numărul proiectelor creşte la 18, bugetul total fiind de 48.5 milioane de euro din programul Orizont 2020, programul UE pentru cercetare şi inovare, anunță news.ro.

Aceste proiecte permit unui număr de 140 de echipe de cercetare din întreaga Europă să colaboreze pentru a combate pandemia de coronavirus. Proiectul nou selectat, denumit HG nCOV19 şi coordonat de o companie irlandeză, va dezvolta şi va valida un test de diagnostic molecular rapid pentru coronavirus.

Citește și: Politolog, despre pandemia de coronavirus: ‘Nu vrem să trăim un alt Colectiv la scară națională’ .

„Specialiştii din domeniul sănătăţii, cei din prima linie, trebuie să diagnosticheze coronavirusul mai rapid şi cu un grad de precizie mai ridicat. Acest lucru ar reduce riscul unei răspândiri. Sunt bucuroasă că putem adăuga un alt proiect eforturilor finanţate de UE pentru dezvoltarea unui diagnostic rapid”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret.

Cele 18 de proiecte selectate încep rapid să lucreze la dezvoltarea unor metode de diagnosticare, tratamente şi vaccinuri, precum şi la înţelegerea pandemiei prin intermediul epidemiologiei şi a modelării.

În ultimele săptămâni, UE a mobilizat, de asemenea, finanţări publice şi private în valoare de până la 90 de milioane de euro prin intermediul Iniţiativei privind medicamentele inovatoare şi a oferit companiei CureVac sprijin financiar în valoare de până la 80 milioane de euro pentru a intensifica dezvoltarea şi producerea unui vaccin împotriva COVID-19.

Citește și: Iohannis: A fost nevoie de o măsură de carantinare. Știm că vă este greu; ne uităm la voi cu speranță

Mai multe proiecte şi iniţiative de cercetare finanţate de UE desfăşoară activităţi de combatere a răspândirii bolii şi de îmbunătăţire a pregătirii pentru alte situaţii asemănătoare.