VIDEO Ion Cristoiu, despre ultima decizie a lui Klaus Iohannis: 'O prostie politică'

Autor: Remus Vlad, Redactor
Publicat: 03-04-2020 00:00

Ion Cristoiu spune că ceea ce se întâmplă la Suceava este un exemplu de feudalizare, iar o analiză acolo ar arăta de ce cad spitalele în fața coronavirusului. Jurnalistul a declarat, în emisiunea “Gândurile lui Cristoiu”, că nu vom ști numărul real de bolnavi atâta timp cât nu se fac teste.

Redăm ideile principale:

“Ne-am da seama de ce cad spitalele”

- Cazul Suceava ar trebui să facă obiect de investigație nu numai penală, ci și jurnalistică. Într-o zi două ne-am da seama de ce cad spitalele. Cel mai neliniștitor lucru e căderea spitalelor. E sinonim cu căderea orașelor în Franța când au intrat nemții. Acum e și Balș, Spitalul Militar. “Căzut”, în sensul că au fost găsiți medici cu coronavirus.

Citește și: Producătorii de medicamente: Rugăm populația să renunțe la obiceiul de a stoca medicamente, oricare ar fi acestea .

“Spitalul de la Suceava a fost condus cu o mână dictatorială”

- La Suceava, avem un caz clasic de management defectuos și de tip dictatorial. În marea majoritate a spitalelor județene se întâmplă asta, inclusiv cel din Suceava. Sunt dependente de președintele Consiliului Județean. El numește managerul și mai mult ca sigur unde baronul este PSD sau PNL, spitalul județean este una dintre instituțiile de mare influență a baronului local.

- Spitalul de la Suceava a fost condus cu o mână dictatorială și așa cum arată acest draft de anchetă, spitalul era și o sursă de influență a lui Gheorghe Flutur acolo și din câte am văzut că și puținele teste au fost folosite pentru nomenclatura județului, s-a raportat prost, probabil s-a și șterpelit pe ici-colo și așa s-a ajuns la un dezastru național.

„Medicii nu au echipamente de protecție, e cea mai mare crimă morală”

- Suceava creează imaginea de acopalipsă. Faptul că acolo își dau demisia managerul care a fost pus, nu de teama coronavirusului, dar s-a consultat probabil cu o mașinărie pusă de baronul local. Cad spitalele, medicii nu au echipamente de protecție, e cea mai mare crimă morală, medicală, politică, faptul că medicii sunt trimiși în linia întâi fără echipamente.

- A doua lecție, medicii la Suceava au fost obligați să vină așa cum încearcă acum o serie de personaje să oblige medicii cu pușca la spate ca să stea acolo.

Citește și: PSD, atac către Orban: Dacă în luna ianuarie ați fi făcut achiziții de teste și echipamente, ați fi găsit

- Suceava este exemplul de catastrofă ce se poate contura dacă noi îi vom obliga pe medici să stea cu mâinile goale.

“Cazul spitalului din Suceava este un caz de explozie al ceaușismului”

- Cazul spitalului din Suceava este un caz de explozie al ceaușismului, al Guvernului Orban, al întregului regim Iohannis. Este limpede că Iohannis și Orban sunt cu ochii pe alegerile care cred ei că vor avea loc în curând. La Iohannis nu este ieșire publică să nu laude guvernul, o greșeală, pentru că șeful statului nu trebuie să își arate dragostea față de un guvern, pentru că guvernul o poate lua razna. Riscă să repete relația cu Suceava.

- Am văzut că a retras decorația spitalului. O prostie politică și dacă era un minim comunicator spunea <români, eu când l-am decorat nu știam că o să o ia razna>. Retrăgând decorația adâncește greșeala inițială.

- Ei își calculează că România va avea puține cazuri raportate și decese și atunci cred că, la finalul crizei, românii merg la vot a doua zi să voteze PNL-ul lui Orban și Guvenrul lui Iohannis pentru că uite “ne-au trecut prin această criză și noi am fost mult mai buni decât Franța”. O iluzie pentru că suntem la început. Urmează o criză economică, e greu de crezut că vreun guvern sau președinte, precum Trump, vor supraviețui politic.

- Ceaușismul este un efort uriaș de a ascunde adevărul. Noi avem infinit mai mulți oameni bolnavi pentru că nefăcându-se teste, normal că testul descoperă. Așa oamenii cu coronavirus umblă printre noi.

“Suceava este un caz tipic de feudalizare a României, Gheorghe Flutur este un baron local de 20 de ani”

- Echiparea spitalelor. La ultima intervenție publică Ludovic Orban a spus, lovit de ciocanele realității, că nu avem echipamente de protecție. E clar că nu avem. Ascunderea adevărului este una dintre cele mai grave infracțiuni politice. Ea se plătește cu catastrofa națiunii. Dacă s-ar raporta corect, s-ar face teste, s-ar crea acea stare de alertă.

- Suceava este un caz tipic de feudalizare a României, Gheorghe Flutur este un baron local de 20 de ani, ceea ce înseamnă că este infailibil pentru că el aduce voturi. Gheorghe Flutur i-a scris numele lui Traian Băsescu cu oi pe dealuri, apoi i-a făcut lui Iohannis un turneu electoral. Asigură plăcerile electorale ale celor care vin în turneu. Toată viața oamenilor din județ depinde numai de el.

Citește și: Ministrul Finanțelor: ‘Să știți că avem timp de reforme. Bineînțeles, că aparatul public este ineficient’

„Uitați-vă cât de greu a fost dat afară managerul”

- Dacă ești din Rărăduți si ai probleme cu firma de net, degeaba suni la firmă, dacă ai posibilitatea să suni la Flutur sau la alt baron PSD, baronul sună. Fiecare baron local este un Ceaușescu, dar unul corupt.

- Uitați-vă cât de greu a fost dat afară managerul, cât se câcâie Parchetul, dacă era pesedist sau userist îl înhățau, măcar ar fi declanșat ancheta

- Parchetul este în mâna celui de la putere și mai ales a președintelui, nu te poți lega de Flutur și de manager.