Râurile şi lacurile Australiei s-au încălzit într-un ritm rapid în ultimii 12 ani

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 14-04-2020 17:38

Temperatura apei din estuarele aflate de-a lungul coastelor statului australian New South Wales a crescut cu 2,16 grade Celsius în ultimii 12 ani, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea Sydney, relatează DPA, potrivit Agerpres.

Studiul a analizat 166 de estuare - cursuri de apă aflate de obicei în zonele în care râurile se varsă în mări şi oceane - situate de-a lungul coastei australiene pe o distanţă de 1.100 de kilometri.

Creşterea temperaturii apei cu 0,2 grade Celsius în fiecare an reprezintă o dovadă clară a faptului că modificările climatice se petrec cu adevărat în Australia, a declarat Elliot Scanes, specialist în biologie marină la Universitatea Sydney, într-un comunicat publicat marţi.

"Această creştere a temperaturii apelor australiene este mult mai rapidă decât ritmul de încălzire prognozat de modelele computerizate pentru oceanul şi atmosfera globală", a adăugat acelaşi cercetător.

Citește și: Un bărbat din Suceava, aflat la cules de sparanghel în Germania a murit

"Este o dovadă a faptului că modificările climatice au ajuns în Australia; nu este o proiecţie bazată pe modele computerizate, ci un studiu bazat pe date empirice provenite dintr-o cercetare ce a durat mai mult de un deceniu", a precizat specialistul australian.

Noul studiu consolidează concluziile formulate de o cercetare realizată de Biroul de Meteorologie din Australia, care a evidenţiat că temperaturile oceanice din jurul acestei ţări au crescut cu 1 grad Celsius în comparaţie cu nivelul lor din 1910. Temperatura aerului măsurată în aceleaşi zone a crescut cu 1,5 grade Celsius în ultimul deceniu.

Studii realizate în lacuri şi râuri care se varsă în Marea Nordului pe ţărmul Germaniei, pe celebrul Hudson River din New York şi în Chasapeake Bay de pe coasta estică a Statelor Unite au evidenţiat la rândul lor procesul de încălzire, însă analiza cercetătorilor australieni reprezintă primul studiu din lume realizat pe termen lung ce a examinat o gamă vastă de estuare cu tipologii diferite, a precizat profesorul Scanes.

Citește și: Dezvăluire. Klaus Iohannis a dat undă verde la achiziții cu negociere ‘la secret’

Oamenii de ştiinţă afirmă că modificările apărute în temperatura, aciditatea şi salinitatea estuarelor vor determina cel mai probabil o scădere a profitabilităţii globale a fermelor de acvacultură şi a pescuitului.

Studiul cercetătorilor australieni a fost publicat în revista Nature Communications.