Guvernul german şi-a exprimat 'sprijinul explicit' faţă de OMS, după suspendarea contribuţiei SUA la această organizaţie

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 15-04-2020 18:35

Guvernul german şi-a exprimat miercuri ''sprijinul explicit'' faţă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în urma deciziei preşedintelui american Donald Trump de a suspenda contribuţia SUA la această organizaţie pe care liderul de la Casa Albă o acuză că nu a luat măsuri de prevenire a pandemiei de COVID-19 şi apoi a gestionat-o prost.

''Activitatea OMS este foarte importantă, mai ales în aceste momente'' şi ca atare merită ''tot sprijinul nostru şi de asemenea finanţarea cuvenită'', a declarat purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert, citat de agenţia EFE, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: Incredibil! Iată ce medicament este pe lista OMS pentru combaterea Covid-19

''Guvernul german susţine multilateralismul şi OMS este un instrument relevant al acestuia'', a completat el, dar nu a precizat dacă această chestiune a situaţiei OMS va fi abordată la videoconferinţa la care liderii G7 intenţionează să participe joi.

Preşedintele Donald Trump şi directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, s-au angajat într-o dispută publică în timp ce pandemia se extinde. Washingtonul reproşează în principal OMS că această organizaţie a acceptat fără o analiză critică informaţiile incomplete prezentate de China - căreia Ghebreyesus i-a mulţumit pentru ''transparenţă'' -, ignorarea avertismentelor timpurii ale Taiwanului privind transmiterea coronavirusului de la om la om şi opoziţia OMS faţă de închiderea graniţelor ca măsură de stopare a răspândirii acestui nou virus.

Citește și: Reținută pentru 24 de ore în trecut, a ajuns acum, în plină stare de urgență, să aibă contracte cu statul! Tânăra este membru PNL

Prin urmare, Trump a anunţat marţi suspendarea contribuţiei SUA la această organizaţie ''pe perioada realizării unui studiu care va examina rolul OMS în gestionarea profund eronată şi ascunderea răspândirii coronavirusului", conform declaraţiei sale.