Atac armat în Canada - Bilanțul a ajuns la 23 de morți

Autor: George Traicu
Publicat: 22-04-2020 18:22

Bilanţul atacului armat din weekend în Canada a crescut la 23 de morţi, a anunţat Jandarmeria Regală din Canada (GRC, poliţia federală), relatează AFP potrivit news.ro.

”Credem că sunt 23 de victime, inclusiv una în vârstă de 17 ani”, a anunţat poliţia federală marţi într-un comunicat, precizând că a găsit mai multe corpuri între dărâmăturile unor case incendiate de atacator.

GRC se teme că bilanţul ar putea creşte în continuare.

Însă poliţia nu a precizat dacă acest bilanţ îl include pe atacator, care a murit din cauza rănilor prin împuşcare ale poliţiei, într-o staţie de carburant, duminică la prânz, în Noua Scoţie.

Atacatorul a fost împuşcat în urma unei fugi sângeroase, timp de peste 12 ore, pe o distanţă de aproximativ 100 de kilometri în această provincie.

Gabriel Wortman, un tehnician dentar în vârstă de 51 de ani, nu avea un cazier judiciar şi purta o uniformă GRC veritabilă în timpul fugii, a pecizat poliţia.

În timpul fugii, el s-a deplasat la bordul unei maşini asemătoare celor ale poliţiei, pe care a cumpărat-o la licitaţie.

În afară de victima în vârstă de 17 ani, toate celalte sunt adulte, iar pe unele atacatorul le cunoştea şi le-a ţintit în mod deliberat, potrivit poliţiei federale.

Poliţia încearcă să stabilească dacă atacatorul a ”planificat” ceea ce a făcut şi să-i înţeleagă ”motivaţiile” în cadrul anchetei, care vizează 16 scene ale crimei şi se anunţă complexă şi îndelungată.

Atacul a început sâmbătă seara, într-o casă din liniştita comună rurală de coastă Portapique, cu aproximartiv 100 de locuitori.

Chemată de vecini care au auzit focuri de armă, poliţia a descoperit la faţa locului mai multe cadavre, înăuntrul şi în faţa unei case.

Victime au fost ucise în alte patru sate, a precizat poliţia, în cel mai sângeros masacru din istoria Canadei, de la cel de la Montréal, în 1989, soldat cu 15 morţi.