Donald Trump salută redeschiderea unor state americane: 'O atenţie specială se acordă şi se va acorda întotdeauna iubiţilor noştri bătrâni (cu excepţia mea!)'

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 22-04-2020 21:04
Actualizat: 22-04-2020 22:05

Preşedintele Donald Trump a salutat miercuri reluarea activităţilor economice în unele state americane, transmite Reuters. În acelaşi timp, oficiali din sistemul de sănătate publice avertizează că încetarea prematură a restricţiilor poate declanşa un nou val de infectare cu coronavirus.

'Statele îşi revin, în condiţii de siguranţă. Ţara noastră începe să afişeze din nou DESCHIS pentru afaceri. O atenţie specială se acordă şi se va acorda întotdeauna iubiţilor noştri bătrâni (cu excepţia mea!)' a scris pe Twitter, de dimineaţă, preşedintele în vârstă de 73 de ani, scrie agerpres.ro.

Citește și: Se impune în România! După 15 mai, toată lumea va trebui să facă asta

Mesajul lui Trump încurajează deschis guvernatorii din câteva state, în special din sudul SUA, care au decis să relaxeze instrucţiunile de distanţare socială în urma cărora multe firme s-au închis, iar o mare parte din americani au fost obligaţi să rămână în locuinţe.

Georgia este unul din statele care permite mai multe activităţi economice. Noile prevederi dau undă verde redeschiderii sălilor de sport, saloanelor de coafură, frizerie, tatuaje şi masaj sau pistelor de bowling, începând de vineri; de săptămâna viitoare, urmează cinematografele şi restaurantele.

Citește și: Document. În timpul stării de urgență, Monica Anisie a emis un Ordin care îi vizează pe copiii din mediul preuniversitar! Șefa Educației, măsuri în privința învățământului on-line

Ridicarea restricţiilor a generat dispute între patronii de firme şi publicul îngrijorat, ca şi specialiştii din sănătate, de o posibilă recrudescenţă a epidemiei de COVID-19.

Doctorul Boris Lushniak, decanul Şcolii de Sănătate Publică din statul Maryland, declara săptămâna trecută agenţiei Reuters că 'toată această idee de deschidere este un motiv de îngrijorare, se bazează pe parametri care nu sunt generaţi de ştiinţă'.

Citește și: Lovitură pentru Orban! E chemat să dea raportul în fața Senatului

Un sondaj de opinie Reuters/Ipsos arată că majoritatea americanilor sunt de părere că izolarea la domiciliu trebuie continuată, în ciuda consecinţelor asupra economiei Statelor Unite, până când oficialii din domeniul sanitar stabilesc că se poate ieşi în siguranţă.

Săptămâna trecută au izbucnit mai multe proteste, la care manifestanţii au cerut încetarea interdicţiilor pentru firme.

Citește și: Se impune în România! După 15 mai, toată lumea va trebui să facă asta

Între timp, numărul deceselor după infectarea cu coronavirus a depăşit 45.000 în Statele Unite, unde s-au confirmat peste 811.000 de cazuri, conform unui bilanţ al Reuters. Marţi s-au înregistrat recorduri la numărul de morţi în statele New Jersey, Pennsylvania şi Michigan, iar în New York, centrul epidemiei din SUA, s-au consemnat încă 481 de decese.

Directorul Centrului de Control şi Prevenire a Bolilor, Robert Redfield, a avertizat într-un interviu publicat marţi de ziarul Washington Post că 'există posibilitatea ca asaltul virusului asupra ţării noastre iarna viitoare să fie chiar mai dificil decât cel actual'. Cu toate acestea, mai multe state americane îşi continuă planurile de redeschidere.

Citește și: Document. În timpul stării de urgență, Monica Anisie a emis un Ordin care îi vizează pe copiii din mediul preuniversitar! Șefa Educației, măsuri în privința învățământului on-line .