Bolnavii de cancer evită sistemul medical de teama coronavirusului, avertizează directorul Spitalului Naţional de Oncologie din Bulgaria

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 29-04-2020 20:24

Directorul Spitalului Naţional de Oncologie din Bulgaria, Stefan Konstantinov, fost ministru al sănătăţii, a tras un semnal de alarmă miercuri în ce priveşte numărul tot mai mic de bolnavi de cancer care se adresează serviciilor medicale din cauza temerilor provocate de noul coronavirus, transmite BTA.

Într-un interviu acordat postului naţional bTV, doctorul Konstantinov a afirmat că numărul pacienţilor din spitalul său a scăzut cu 33% în aprilie faţă de aceeaşi lună din 2019, şi că aceasta nu înseamnă, cu siguranţă, că a scăzut incidenţa cancerului, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Alexandru Rafila, avertisment dur! Cine sunt persoanele cele mai mult predispuse deceselor provocate de COVID-19 .

El a descris tendinţa ca 'alarmantă', remarcând că această cifră înseamnă pur şi simplu că bolnavii de cancer nu se mai adresează asistenţei medicale pentru că se tem mai mult de coronavirus.

Medicul bulgar a mai spus că nu ar trebui să se întâmple acest lucru şi că în Bulgaria mor zilnic de cancer 47-48 de pacienţi, cu mult mai mulţi decât din cauza COVID-19.

În Bulgaria, 61 de persoane au decedat până acum în urma infectării cu noul coronavirus.

Citește și: Mare atenție! Măștile ar putea fi o sursă de infectare cu coronavirus

Dacă oamenii nu se adresează asistenţei medicale la timp, riscă să ajungă într-un stadiu mai avansat al cancerului, când tratamentul este mult mai dificil sau boala devine netratabilă, a arătat Konstantinov.

'Aceşti oameni trebuie să fie trataţi. Pacienţii aflaţi în terapie în martie au încheiat-o, însă nu mai există pacienţi noi. Este naiv să credem că pacienţii de cancer au dispărut. Explicaţia stă în frica oamenilor', a afirmat el.

Fostul ministru a mai spus că sistemul de sănătate bulgar are capacitatea de a îngriji toţi pacienţii. 'Putem vedea că o parte neglijabilă a sistemului medical este ocupată cu COVID-19, iar oamenii nu ar trebui să se teamă că nu vor fi îngrijiţi', a insistat doctorul Konstantinov.