Membru al guvernului britanic acuzat de intimidare DEMISIONEAZĂ după declanşarea scandalului

Autor: Cătălin Lupășteanu
Publicat: 04-05-2020 18:31

Un membru al guvernului britanic, Conor Burns, cunoscut pentru faptul că era apropiat de Boris Johnson, a demisionat după ce a fost acuzat că a făcut abuz de funcţia sa de deputat pentru a încerca să intimideze o persoană cu care avea un litigiu, a anunţat luni Downing Street, relatează AFP şi DPA, potrivit Agerpres.

Într-o scrisoare care utilizează o hârtie cu antetul Parlamentului, Conor Burns, deputat din circumscripţia Bournemouth West (sudul Angliei), a încercat să obţină efectuarea unei plăţi către tatăl său, ameninţând că va ridica problema în Camera Comunelor, potrivit concluziilor anchetei parlamentare. El a avertizat în privinţa riscului "unei experienţe potenţial dezagreabile", se mai menţionează în document.

"Conor Burns a demisionat din postul său de secretar de stat pentru comerţ internaţional în urma raportului responsabilului comisiei parlamentare însărcinate cu respectarea normelor", a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street după publicarea acestui raport, care recomandă o suspendare de şapte zile din Parlament.

Citeşte şi: Comisia Europeană, în lupta cu COVID-19: începe maratonul mondial al donatorilor! Scopul este de a strânge 7,5 miliarde de euro

Comisia parlamentară a ajuns la concluzia că Burns "şi-a utilizat poziţia parlamentară pentru a încerca să intimideze un cetăţean (...) într-un diferend legat de interese familiale pur private care nu au nicio legătură cu atribuţiile de parlamentar ale dlui Burns".

Deputatul "a persistat în a face ameninţări violate" faţă de reclamant în timpul anchetei. El şi-a cerut scuze în cele din urmă şi şi-a recunoscut greşelile într-o scrisoare adresată comisiei.

"Cu profund regret, am decis să demisionez din funcţia de secretar de stat pentru comerţ internaţional", a postat Burns pe Twitter.

El a adăugat că va continua să-l sprijine deplin pe Johnson în calitate de membru al Camerei Comunelor.