Dacian Cioloș a izbucnit după decizia CEDO în cazul Kovesi: 'Fostul Guvern PSD, în frunte cu Tudorel Toader, trebuie să plătească'

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 05-05-2020 13:22

Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, a declarat că fostul Guvern PSD, în frunte cu Tudorel Toader, trebuie să plătească pentru "încercarea de a subjuga justiţia", în contextul în care Laura Codruţa Kovesi a câştigat la CEDO procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcţia de procuror-şef al DNA.

"Nu mă pot bucura când statul român pierde procese la CEDO, cum s-a întâmplat azi în cazul revocării Laurei Codruţa Kovesi. Însă în spatele statului român, în acest caz, sunt nişte politicieni iresponsabili, identificabili, cu nume şi cu funcţii. Cei din fostul Guvern PSD, în frunte cu Tudorel Toader, au dus România în acest punct jenant. Trebuie să-i ştie toată lumea, iar în final să plătească pentru încercarea de a subjuga Justiţia, timp de aproape patru ani, prin toate mijloacele, multe ilegale. Aceşti oameni au fost iresponsabili în funcţii publice, iar acest lucru l-am reclamat în toţi anii din urmă. De la încălcarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor până la cheltuieli nejustificate ale banilor publici. Acestea nu sunt simple greşeli de guvernare, ci ticăloşii premeditate cu consecinţe grave asupra României", a arătat preşedintele grupului Renew Europe din Parlamentul European într-o postare pe Facebook.

DOCUMENT România infectată de COVID-19, pe județe. Suceava a depășit 3.000 de cazuri


Marţi, Laura Codruţa Kovesi a câştigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Cazul vizează decizia prin care Laura Codruţa Kovesi a fost revocată din funcţia de procuror-şef al DNA înainte de finalul celui de-al doilea mandat al său, în urma unor critici pe care ea le-a formulat în legătură cu reformele legislative în materie de corupţie, precizează instanţa, adăugând că reclamanta a susţinut că nu a putut să conteste decizia la un tribunal.

Curtea a stabilit totodată că dreptul la libertatea de expresie al reclamantei a fost încălcat pe motiv că ea a fost revocată din cauza criticilor pe care le-a făcut în exercitarea funcţiilor sale pe un subiect de interes public.