Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au scăzut mai puţin în România decât în UE, în luna martie

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 05-05-2020 13:29

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au înregistrat, în luna martie 2020, comparativ cu luna februarie 2020, o scădere de 1,4% în Uniunea Europeană (UE) şi un declin de 1,5% în zona euro, arată datele publicate, marţi, de Eurostat.

Statele membre unde preţurile producţiei industriale au înregistrat cele mai semnificative scăderi sunt: Grecia (minus 5,3%), Lituania (minus 5,1%) şi Spania (minus 3%). În România, preţurile producţiei industriale au scăzut cu 1,1% în luna martie, după un declin similar în luna februarie. Singurele state membre unde preţurile producţiei industriale au crescut de la o lună la alta sunt: Cipru (0,5%), Letonia şi Malta (ambele cu un avans de 0,2%), potrivit agerpres.ro.

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 48: Guvernul este sclavul tău!

În ritm anual, martie 2020 comparativ cu luna martie 2019, în România preţurile producţiei industriale au înregistrat o creştere de 1%, după un avans de 3% în februarie. Comparativ, în Uniunea Europeană preţurile producţiei industriale au înregistrat o scădere de 2,5% în ritm anual, iar în zona euro au scăzut cu 2,8%.

Singurele state membre UE în care, în ritm anual, preţurile producţiei industriale au înregistrat o creştere mai mare decât în România au fost: Cipru (4,4%), Slovacia (2,2%), Bulgaria (1,8%), Ungaria (1,6%) şi Malta (1,1%).

Citește și: DOCUMENT intern al Guvernului SUA: Pandemia de coronavirus va BUBUI în următoarele zile

Anterior, Institutul Naţional de Statistică (INS) a dat publicităţii propriile sale estimări care arată că, în România, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) s-au majorat cu 0,7%, în martie 2020, faţă de aceeaşi lună din anul precedent. Potrivit INS, în luna martie 2020, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au scăzut cu 1,2% faţă de luna februarie 2020.