Franța acuză Apple că îi subminează efortul de a combate COVID-19: 'Vom ţine minte acest lucru la timpul cuvenit'

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 06-05-2020 20:52
Actualizat: 06-05-2020 21:54

Franţa a acuzat marţi Apple că îi subminează efortul de a combate noul coronavirus prin refuzul de a face iPhone-urile mai compatibile cu aplicaţia de urmărire a contactelor “StopCovid”, transmite Reuters.

Ţările se grăbesc să dezvolte aplicaţii pentru smartphone-uri care sunt considerate un mijloc de a ajuta la ţinerea sub control a răspândirii coronavirului, în condiţiile în care economiile vor fi redeschise.

Aplicaţia va folosi o funcţie Bluetooth care permite telefoanelor să interacţioneze cu dispozitivele din apropiere pentru a ajuta la depistarea interacţiunii utilizatorilor cu persoane care ar putea fi purtătoare ale virusului.

În mod normal, iPhone-urile blochează accesul la Bluetooth dacă utilizatorul nu foloseşte o aplicaţie. Oficialii franacezi vor ca Apple să modifice setările, pentru a permite ca aplicaţia lor să acceseze permanent Bluetooth. Până în prezent Apple a refuzat.

“Apple ar fi putut să ne ajute ca aplicaţia să funcţioneze mai bine pe iPhone. Nu au dorit să o facă. Regret aceest lucru, având în vedere că ne aflăm într-o perioadă în care toată lumea este mobilizată să lupte cu epidemia şi având în vedere că o companie mare care stă atât de bine economic nu ajută un guvern în această criză”, a declarat ministrul francez pentru Tehnologie Digitală, Cedric O, la BFM Business TV.

Primarul orașului Schengen a coborât drapelele euroepene în bernă: protest față de decizia Germaniei

Acesta a adăugat: ”Vom ţine minte acest lucru la timpul cuvenit”.

Un purtător de cuvânt al Apple în Franţa a refuzat să comenteze.

Problema accesului Bluetooth pe iPhone-uri este una dintre întrebările legate de securitate care au apărut, în timp ce ţările încearcă să creeze aplicaţii pentru smartphone-ui în vederea combaterii epidemiei.

Banca Centrală Europeană sfidează Curtea Constituțională a Germaniei: ce decizie a luat în plină pandemie

Franţa, alături de alte ţări, vrea să păstreze datele de contact într-o bază de date centralizată, argumentând că va fi mai uşor pentru autorităţi să depisteze cazuri de coronavirus.

Apple şi Google, divizie a grupului Alphbet, responsbile de sistemele de operare instalate pe aproape toate smartphone-urile din lume, vor ca datele să fie stocate chiar pe telefoane, fără să fie disponibile guvernelor, afirmând că datele confidenţiale ale utilizatorilor vor fi mai bine protejate.

Ministrul francez a spus că nu poate să îşi explice motivul din spatele deciziei Apple referitoare la Bluetooth.

Acesta a mai arătat că aplicaţia ar trebui să fie gata să fie desfăşurată pe 2 iulie, indiferent de poziţia Apple, şi că va începe să fie testată din 11 mai, când guvernul va începe ridicarea măsurilor de distanţare socială.

În Frnţa, sistemul de operare pentru dispozitive mobile al Apple a reprezentat în primul trimestru 21,1% din piaţă, iar sistemul Android al Google 78,8%, potrivit datelor firmei de cercetare a pieţei Kantar.

Marea Britanie, care soloseşte acelaşi sistem centralizat pentru stocarea datelor ca şi Franţa, a început marţi testarea propriei aplicaţii pentru urmărirea contactelor, pe insula Wight.