Până și Rusia a reușit să controleze epidemia: Se pregăteşte pentru relaxarea restricţiilor în trei etape

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 07-05-2020 00:08
Actualizat: 07-05-2020 07:10

Rusia intenţionează să relaxeze în trei etape restricţiile care vizează reducerea răspândirii noului coronavirus, au declarat miercuri oficiali ruşi, relatează Reuters.

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a afirmat că epidemia a fost stabilizată în ultimele două săptămâni, odată cu creşterea cazurilor în capitală explicată prin testările numeroase. Primarul a afirmat însă că populaţia ar trebui să ţină cont de măsurile de autoizolare chiar şi atunci când unele restricţii vor fi reduse începând cu 12 mai, scrie agerpres.ro.

Citește și: Victor Ponta anunță potopul: De ce ne spun dl Iohannis, Orban și Cîțu că stăm foarte bine economic?

Numărul total de cazuri de coronavirus în Rusia a crescut miercuri cu peste 10.000 pentru a patra zi consecutiv, ajungând la 165.929, în timp ce rata deceselor a ajuns la 1.537.

Ministrul Culturii, Olga Lyubimova, este cel mai recent caz al unui oficial de rang înalt, fiind totodată al treilea ministru al cabinetului care a fost diagnosticat cu coronavirus.

Citește și: PSD a depus moțiune simplă împotriva ministrului de Finanţe: ‘Virusul Cîţu a infectat economia naţională’

Într-o videoconferinţă cu oficiali guvernamentali şi lideri regionali, preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat sprijinul

pentru planul în trei etape de reducere a restricţiilor. El a spus că Rusia nu ar trebui să se grăbească în eliminarea măsurilor preventive deoarece aceasta ar putea să le anuleze impactul de până acum.

Citește și: Ludovic Orban a făcut anunțul! În ce condiții vor fi deschise mall-urile

La început, oamenii vor avea voie să facă plimbări, a declarat Anna Popova, şefa Rospotrebnadzor, autoritate din domeniul sănătăţii publice, fără a specifica o perioadă.

A doua etapă vizează redeschiderea unităţilor de învăţământ şi a unor companii din sectorul serviciilor, urmând ca facilităţi de agrement, inclusiv parcuri şi pieţe, să fie redeschise în a treia etapă, a menţionat ea.

Citește și: Un medic cunoscut trage semnalul de alarmă: Poate să aibă rezultate negative în dezvoltarea lor cognitivă în viitor”

În pofida succesului aparent al Rusiei în protejarea celor mai vulnerabili cetăţeni de infectarea cu noul coronavirus, guvernul a fost criticat pentru că nu a furnizat suficient sprijin familiilor şi mediului de afaceri pe fondul opririi activităţii economice.

Ratingul sprijinului pentru preşedintele Putin a ajuns la cel mai scăzut nivel în mai mult de două decenii în timpul crizei coronavirusului, chiar dacă există o creştere a susţinerii pentru planul său de prelungire a duratei mandatului preşedintelui, potrivit centrului de sondare a opiniei publice Levada-Center.

Citește și: Lovitură de aur! Mișcarea prin care Guvernul Orban a dat drumul la robinetul cu bani către bugetul de stat, în plină pandemie .