Studiu NOU despre COVID-19. Tulpina dominantă acum în lume, mai periculoasă decât cea din China

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 07-05-2020 13:33

Studiile făcute în laborator arată că noul coronavirus ( COVID-19) a suferit o mutație care are o transmisibilitate mai mare, dar acest lucru a fost demonstrat doar pe culturi de celule și nu se știe încă dacă același lucru se întâmplă și în cazul transmiterii interumane, a spus la Digi24 Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

„E un studiu științific destul de complex, se referă la mutațiile pe care le suferă virusurile corona, dar nu e nimic neașteptat pentru că acestea așa evoluează, generează mutații în momentul înmulțirii. Sunt studii de laborator care arată într-adevăr o transmisibilitate mai mare, dar nu e certificată la transmiterea interumană, e certificată în studii efectuate în laborator pe culturi de celule și încă nu e sigur dacă se întâmplă și în transmiterea interumană”, a declarat Alexandru Rafila.

Citește și: Raed Arafat, reacţie la anularea amenzilor date în timpul stării de urgenţă: 'Pierdem anumite unelte în acest război'

Întrebat dacă pot exista două variante de vaccin sau de tratament pentru aceste tulpini, Rafila a spus: „sunt trei elemente care pun probleme când apare o tulpină de virus diferită de cea inițială. Una e legată de transmisabilitate, un al doilea element e legat de patogenitate, adică de capacitatea virusului de a produce forme de boală mai mult sau mai puțin grave, iar cea de-a treia e legată de antigenicitate, dacă virusul reacționează sau nu cu anticorpii introduși prin vaccinare”.