Medicul Olga Simionescu enumeră 4 teorii despre numărul redus al infecțiilor COVID-19 în România față de țările vest-europene

Autor: Ionel Dancu, Reporter
Publicat: 08-05-2020 02:30
Actualizat: 08-05-2020 07:42

Prof. dr. Olga Simionescu, de la Top Derm Clinics și șef al Clinicii de Dermatologie de la Spitalul Colentina a prezentat joi la Antena 3 o serie de teorii care ar putea explica de ce coronavirusul a făcut ravagii în țările vestice dar nu și în zona est-europeană, unde se află și România.

  1. „Încă din primele infectii de la Wuhan, chinezii au remarcat că exista pacienti foarte grav și alții care nu sunt grav deloc, ambele categorii fiind purtătoare de SARS-COV-2. Și au emis prima ipoteză - cea a serotipurilor.”, spune dr. Simionescu. Ipoteza serotipurilor, contestată de cercetătorii de la Harvard presupune faptul că noul coronavirus a suferit mutații, iar în estul Europei a ajuns forma mai blândă.
  2. A doua teorie este legată de receptorii ECA care se găsesc la nivelul nazal sau al plămânilor, de care noul coronavirus este atras. Se pare că populația din estul Europei are mai puțini receptori de acest tip.
  3. A treia teorie este legată de vaccinare BCG, despre care doamna doctor afirmă că oferă imunitate doar zece ani.
  4. Ultima ipoteză constă în „disciplina blocului estic” și măsurile luate precoce.

„Eu cred că nu avem în România forma din Italia. Cu siguranță, va reveni din toamnă. Se pare că al doilea contact ar fi mai puțin agresiv.”, spune acesta.

Citește și: PSD, UDMR și Pro România își unesc forțele pentru o mutare politică de proporții: creșterea cu 140% a ISR .