După 'baletul' procurorului general Scutea, CSM pune din nou piedică Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 08-05-2020 00:28

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a respins, în şedinţa de joi, 7 mai, că nu se impune organizarea concursului pentru numirea procurorilor cu funcţii de execuţie la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) şi a concursului pentru funcţia de procuror-şef al SIIJ.

În ambele cazuri au fost 8 voturi pentru organizarea concursurilor şi 11 voturi împotriva organizării. Tabăra care s-a opus organizării a susţinut că acest lucru nu se impune, pentru că judecătorii Curţii de Justiţie a UE urmează să se pronunţe dacă înfiinţarea SIIJ a încălcat sau nu dreptul european.

În acest moment, SIIJ este condusă interimar de procurorul Nicolae Marin, după ce numirea în funcţia de procuror-şef a Adinei Florea, câştigăroarea concursului organizat de CSM, a fost boicotată de o parte dintre membrii Consiliului. Ulterior, Adina Florea a renunţat la funcţie.

Votul în plenul CSM a fost unul secret. Dincolo de unele suspiciuni, nu este clar cine a "trădat" la vot din tabăra care susţine SIIJ. Un caz special este cel al procurorului general Gabriela Scutea. Înainte să fie numită în funcţie, aceasta era un procuror activist, opozantă radicală a existenţei SIIJ. Aceasta însă a declarat miercuri, 6 mai, că până la desfiinţarea structurii de parchet se impune funcţionarea acesteia cu mai mulţi procurori, deci organizarea concursurilor. Asociaţia din care a făcut parte Scutea, AMASP, ceruse anterior anularea concursurilor.

"Din atât de puțini câți erau, dumnealor au rămas și mai puțini. În condițiile în care ne punem întrebări legitime despre faptul că eventuale plângeri împotriva procurorilor din Secție vor fi investigate tot în Secție, este o perspectivă bună ca în acea secție să fie numai 5-6-7 oameni? Din punctul meu de vedere, nu (…) [scema de personal – n. red] ar trebui cel puțin ușor îmbunătățită, nu neapărat completată până la 15, așa cum prevede legea", a declarat Scutea la Europa FM.

Nu se ştie dacă în în cele din urmă Scutea şi-a susţinut prin votul din CSM declaraţiile făcute cu o zi înainte sau a votat împotriva organizării concursurilor.