Comisia Europeană cere ca toată omenirea să aibă acces la viitorul vaccin anticoronavirus

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 14-05-2020 20:09
Actualizat: 14-05-2020 21:14

Accesul la un vaccin împotriva coronavirusului trebuie să fie "echitabil şi universal", a estimat joi Comisia Europeană, după anunţul laboratorului francez Sanofi că probabil va servi prioritar Statele Unite, informează France Presse.

"Vaccinul împotriva COVID-19 trebuie să fie o utilitate publică, iar accesul la el trebuie să fie echitabil şi universal', a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei, Stefan de Keersmaecker, scrie agerpres.ro.

Citește și: Propunere bombă: Anulați examenele pentru evaluarea națională clasa VIII și examenul de Bacalaureat

"Pentru noi, este foarte important, deoarece virusul este un virus global, să lucrăm (pe această temă) la nivel mondial", a insistat el.

Sanofi a anunţat miercuri că va rezerva probabil Statelor Unite întâietatea asupra unui eventual vaccin împotriva noului coronavirus, pe motiv că autorităţile americane, cu care grupul a încheiat un acord de cooperare la jumătatea lunii februarie, au învestit în dezvoltarea sa.

Citește și: Lovitură! Adrian Năstase, acțiune împotriva lui Klaus Iohannis și a lui Ludovic Orban

Statele Unite ar putea beneficia de un avans de câteva zile sau săptămâni, potrivit CEO al Sanofi, Paul Hudson, într-un interviu acordat agenţiei Bloomberg.

Aceste declaraţii au provocat o polemică în Franţa.

Citește și: Banca Națională a României, anunț de ultim moment! Ce se întâmplă cu ratele românilor

Joi, gigantul farmaceutic a dat vina pe Uniunea Europeană, declarând că nu va distribui prioritar în Statele Unite un eventual vaccin împotriva COVID-19 dacă UE se arată "la fel de eficientă" în finanţarea dezvoltării vaccinului.

"Americanii sunt eficienţi în această perioadă. UE trebuie să fie la fel de eficientă în a ne ajuta să punem la dispoziţie acest vaccin foarte rapid", a declarat preşedintele Sanofi France, Olivier Bogillot, la canalul BFMTV.

Citește și: Antena 3 dă lovitura! Mihai Gâdea a fost cel care a semnat

La 4 mai, Bruxellesul a organizat un teledon mondial pentru finanţarea cercetării şi dezvoltării unui vaccin împotriva noului coronavirus, când s-au strâns contribuţii de 7,4 miliarde de euro.

Acest vaccin va trebui să fie "un bun public mondial", a insistat preşedintele Emmanuel Macron, a cărui ţară a contribuit cu 500 milioane de euro la această operaţiune.

Citește și: Propunere bombă: Anulați examenele pentru evaluarea națională clasa VIII și examenul de Bacalaureat

Statele Unite nu au participat la acest teledon.

"Ţinem uşa deschisă administraţiei americane pentru a participa la acest efort mondial", a declarat joi purtătorul de cuvânt şef al Comisiei, Eric Mamer.

Citește și: Lovitură! Adrian Năstase, acțiune împotriva lui Klaus Iohannis și a lui Ludovic Orban .