Regatul Unit şi UE încheie a treia rundă de negocieri comerciale post-brexit

Autor: George Traicu
Publicat: 15-05-2020 09:36

Regatul Unit şi Uniunea Europeană urmează să încheie vineri a treia rundă de negocieri pentru un acord comercial post-Brexit, informează dpa. Dialogul s-a purtat timp de o săptămână prin videoconferinţă, potrivit Agerpres.

După cele două runde precedente nu s-au înregistrat progrese importante privind relaţiile comerciale după retragerea Regatului Unit din UE, iar negociatorul-şef din partea Bruxellesului, Michel Barnier, a acuzat Londra că refuză să se angajeze serios în tratative.

Brexit-ul a avut loc la sfârşitul lui ianuarie, iar perioada de tranziţie se va încheia la sfârşitul anului. În practică, pentru britanici, nu s-a schimbat aproape nimic după ieşirea din UE. Regatul Unit face încă parte din piaţa comună europeană şi din uniunea vamală, respectă regulile UE şi contribuie la bugetul Uniunii.

Dacă nu se ajunge la un acord privind relaţiile de după perioada de tranziţie, ruptura va crea probleme economice, apreciază dpa. Ultima rundă de negocieri este prevăzută în iunie, iar sfârşitul lunii viitoare este şi termenul limită până la care Londra poate solicita prelungirea tranziţiei. Guvernul britanic a insistat însă că nu are în vedere un astfel de demers.