Administrația Trump ia măsuri pentru a restricţiona dezvoltarea semiconductorilor de către Huawei

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 15-05-2020 22:02

Administraţia preşedintelui Donald Trump a anunţat vineri o serie de măsuri pentru a restricţiona capacitatea grupului chinez Huawei - pe o consideră o ameninţare pentru securitatea naţională a SUA - de a dezvolta seminconductori în străinătate cu tehnologie americană, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Acest anunţ blochează eforturile Huawei pentru a ocoli controalele la export", afirmă Ministerul Comerţului american într-un comunicat dat publicităţii joi.

Ministerul anunţă că ar fi "vizat strategic şi foarte precis achiziţiile de semiconductori de către Huawei, care provin direct" din know-how-ul american.

Autorităţile americane fac totul pentru a limita prezenţa în SUA a uriaşei companii chineze din domeniul telecomunicaţiilor pe care o acuză că lucrează cu autorităţile chineze de la Beijing şi deci prezintă un puternic risc de spionaj.

Washingtonul se străduieşte de asemenea să-şi convingă aliaţii să procedeze la fel, în special interzicând accesul Huawei pe piaţa echipamentelor pentru 5G, dar succesul acestui demers este aproximativ.

Citește și: Violențe în trafic! Poliția a intervenit imediat! Doi tineri au fost reținuți

Această nouă măsură ar putea tensiona şi mai mult relaţiile dintre Washington şi Beijing.

În acest caz precis, autorităţile americane afirmă că şi-au dat seama că Huawei a reuşit să ocolească restricţiile impuse din 2019. Huawei şi 114 filiale fuseseră plasate atunci pe o listă neagră, care le obliga să obţină o licenţă pentru a putea exporta produse americane.

"Totuşi, Huawei a continuat să utilizeze programe informatice şi tehnologie americană pentru a dezvolta seminconductori, subminând prin aceasta securitatea naţională a SUA şi obiectivul diplomatic al listei (respective), comandându-şi producţia în străinătate de la uzine care utilizează echipamente americane", acuză ministerul.

"Nu aşa trebuie să se comporte o companie de talie mondială care se vrea responsabilă", a denunţat secretarul american al comerţului Wilbur Ross.

"Trebuie să ne schimbăm regulile exploatate de Huawei şi HiSilicon (o filială a gigantului de telecomunicaţii care fabrică semiconductori) pentru a nu permite ca tehnologii americane să servească activităţilor răuvoitoare contrare intereselor securităţii naţionale ale SUA şi politicii lor externe", a insistat Ross.

Guvernul american îi acordă totuşi un răgaz de 120 de zile, începând din această vineri, înainte de aplicarea noilor restricţii.

Companiile străine care utilizează tehnologie americană pentru a fabrica seminconductori pentru Huawei şi filialele sale vor putea livra seminconductorii deja produşi până la data de vineri timp de 120 de zile.