Timpul n-a mai avut răbdare. 40 de ani de la moartea lui Marin Preda

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 16-05-2020 07:55

Marin Preda a fost găsit mort, în dimineaţa zilei de 16 mai 1980, în camera sa de la Mogoşoaia. În jurul morţii sale planează şi azi multe semne de întrebare.

Ultimele romane ale scriitorului, „Delirul” şi „Cel mai iubit dintre pămînteni”, conţineau subiecte incomode pentru regimul acelor timpuri.

„Delirul” a ajuns într-un timp foarte scurt la un tiraj record de 100.000 de exemplare. Din păcate, la foarte scurt timp avea să fie cenzurat din motive politice. Iar despre „Cel mai iubit dintre pămînteni”, apărut cu două luni înainte de moartea sa, se spune că i-ar fi fost fatal scriitorului.

Creatorul „Moromeţilor”, romanul de referinţă al literaturii române, a trăit în sărăcie, a scris şi a iubit mult. A fost căsătorit de trei ori şi a avut doi copii, Nicolae şi Alexandru. Ultimul dintre aceștia deţine un blog cu recenzii de seriale tv.

Şi poate că pasiunea fiului pentru filme nu e chiar întâmplătoare. Multe dintre romanele scriitorului au fost transpuse şi cinematografic. Ultimul dintre ele, „Morometii 2”, produs în 2018, poate fi urmărit începând de sâmbătă şi pe platforma TIFF Unlimited.