Burse de studii pentru românii din statul înrudit!

Autor: Corespondent Diaspora
Publicat: 19-05-2020 08:32

Stimată doamnă ministru,
Statul român acordă, în conformitate cu legislația în vigoare, burse de studii și locuri cu scutire de taxe în învățământul postuniversitar, universitar și preuniversitar din România, pentru românii din statul înrudit Republica #Moldova, pentru cei din #Albania, #Bulgaria, #Grecia, #Macedonia de Nord, #Serbia, #Croația, #Ucraina, #Ungaria, precum și pentru cei din #Diaspora.
Cifra de şcolarizare se stabilește anual. Locurile cu bursă și cele cu scutire de taxe școlare subvenționate de statul român, prin Ministerul Educației și Cercetării, sunt acordate românilor de pretutindeni, care își asumă identitatea culturală română și optează pentru înscrierea în unitățile de învățământ cuprinse în cadrul sistemului național de învățământ preuniversitar și superior de stat din România, precum și în extensiunile de peste hotare ale instituțiilor de învățământ superior de stat din România.
O Metodologie de școlarizare a românilor de pretutindeni în învățământul din România este aprobată anual.
Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:
1. Care este stadiul de elaborare și aprobare a Metodologiei de școlarizare a românilor de pretutindeni în învățământul din România în anul școlar/universitar 2020-2021 și care este, defalcat pe fiecare stat în parte și pe fiecare treaptă de învățământ (preuniversitar, universitar și postuniversitar), numărul de locuri cu bursă sau cu scutire de taxe alocate românilor de pretutindeni?
2. Ce măsuri specifice concrete prevede Ministerul Educației și Cercetării, în condițiile epidemiei de COVID-19, în scopul bunei desfășurări a admiterii în învățământul preuniversitar, universitar și postuniversitar din România a candidaților din statul înrudit Republica Moldova, din Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, Serbia, Croația, Ucraina, Ungaria, precum și pentru cei din Diaspora în anul școlar/universitar 2020-2021?
Orice alte informații tangente cu acest subiect sunt binevenite.
Vă rugăm să transmiteți răspunsul, verbal și în scris, Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

Scrie pe pagina de facebook, parlamentarul roman de diaspora, Constantin Codreanu.