Martorul DNA, care s-a ocupat de 'campania civică' pentru referendumul lui Băsescu, ÎNCOLȚIT de apărarea Elenei Udrea - Ar fi încasat mai mult decât a produs

Autor: Cătălin Lupășteanu, reporter
Publicat: 19-05-2020 16:34

Unul dintre martorii procurorilor DNA din dosarul în care sunt judecate pentru presupuse fapte de corupție Elena Udrea și fiica fostului președinte al României, Ioana Băsescu, a fost luat la rost de apărarea fostului ministru al Turismului, după ce acesta a explicat că a primit o sumă mai mare decât era normal pentru lucrări legate de „ campania civică” executată înainte de referendum.

Este de amintit că în anul 2009  s-a derulat referendumul pentru stabilirea unui număr de trei sute de parlamentari, când românii au ieșit pentru a-și exprima opțiunea.

Astfel, povestește martorul Băncilă Cătălin, acționar unic al unei companii de publicitate, a fost contactat de „o domnișoară” care i-a cerut la acea vreme să se implice și să ajute la „campania civică” pre referendum care să formeze populației convingerea de a ieși la vot.

„Mi s-a spus atunci că se dorește o campanie civică. O domnișoara m-a sunat atunci. Imi cerea să fac o oferta pe tru o campanie de publicitate, această campanie civică.

Domnișoara era de la o societate. Nu retin. Apoi m-am intalnit cu Pitu Cristi. Cu el am convenit cooperarea. El m-a asigurat că totul este ok.

La început nu s-a făcut un contract. Eram tânăr și entuziasmat. Nici nu aveam informații despre beneficiarul serviciilor. A fost asa ceva blurry”, e explicat Băncilă în fața instanței.

A primit bani frumoși

„Prima grafica avea sloganul spune și tu sau spune și tu da, nu mai retin. Nu înțelegeam cine beneficiază de această campanie.

Abia la a doua grafică a apărut sloganul spune și tu da la referendum astfel că am înțeles pentru cine lucrez.

Am printat afișele și le-am pus pe panouri. Era vorba de o campanie stradală. Valoarea era peste 800.000 de lei dar nu rețin precis.

Despre asta mi s-a spus că urmează să fiu contactat de reprezentant al unei societăți comerciale. Așa s-a și întâmplat. Doamna aceea spunea că e pentru un contract de publicitate. Nu a spus în clar ...cred că era vorba despre societatea Glacial sau ceva de genul...

Mi s-a plătit o parte din bani de către Glacial iar apoi mi s-a spus că restul de bani vor fi dați de altă societate.

Reprezentanții celor două societăți nu au afirmat că știau că aceste plăți vizau în mod real serviciile prestate pentru campania civică.

Însă serviciile obiect ale celor două contracte nu justificau valoarea ridicată a prețului încasat. Nimeni nu a reproșat ulterior cele câteva activități prestate.

Nu am fost implicat în campania electorală efectiv. Eu eram asociat unic al Everest Music. Care presta și servicii de publicitate.”, a mai spus martorul DNA.

În acest context instanța i-a explicat lui Băncilă că trebuie să ofere mai multe detalii privind sumele de bani încasate și valoarea de facto a serviciilor explicându-i bărbatului că nu poate fi acuzat pentru declarația sa de martor și nici nu se poate considera că se autoincriminează astfel încât să fie tras la răspundere ulterior.

Cu toate acestea avocatul Elenei Udrea l-a întrebat tranșant pe martor când „a mințit”respectiv în fața procurorilor DNA și respectiv în declarația dată acestora sau în declarația de marți de la instanță.

Instanța a respins întrebarea apărătorului ca fiind nerelevantă lăsând martorul să își continue declarația.

Audierile din acest dosar vor  continua în 16 iunie dată la care a fost chemat la instanță denunțătorul principal din acest dosar, fostul iubit al Ioanei Băsescu, Francesco Giovani.