Şefa DSP Suceava, eliberată din funcţie, la câteva zile după ce a dezvăluit o gafă uriaşă în raportările cazurilor de COVID-19/ UPDATE

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 19-05-2020 20:27
Actualizat: 19-05-2020 21:21

Şefa DSP Suceava a fost înlocuită din funcţie. Manuela Trifan, delegată la şefia instituţiei odată cu apariția focarului de coronavirus, a confirmat marți, într-o discuție avută cu Europa liberă, eliberarea sa din funcție.

În urmă cu patru zile Trifan a confirmat pentru o publicație locală că Suceava a ajuns să fie declarată focar de coronavirus din cauza unei raportări greșite a cazurilor.

Șefa DPS ar fi admis această greșeală în discuția cu jurnalistul de la Monitorul de Suceava, care a scris că DSP ar fi raportat numărul de teste pozitive ca număr de persoane depistate cu coronavirus.

Suspiciunea că undeva există o greșeală a apărut de la faptul că Suceava raporta un număr foarte mic de persoane vindecate și un număr inexplicabil de mare de cazuri, comparativ cu restul județelor.

Trifan a declarat în presa locală că a început să verifice personal situația, caz cu caz, și până acum a reușit să stabilească situația exactă, retroactiv, pentru toate cazurile de vindecare, până la începutul lunii mai. Același lucru l-a făcut, miercuri, 13 mai, și Spitalul de Urgență Suceava, care la început nu introducea în tabelele de raportare cazurile de persoane vindecate și externate.

UPDATE: "Postul de director executiv la DSP Suceava este vacant. Doamna Manuela Trifan nu a fost demisă, ci a revenit pe funcția de execuție ocupată prin concurs ca urmare a încetării exercitării cu caracter temporar a functiei publice de director executiv la DSP Suceava. Nu a fost nimeni demis din funcția publică în cazul direcțiilor de sănătate publică. Au existat cazuri în care exercitarea funcției de director executiv a încetat și persoanele au revenit pe funcția publică de bază ( vezi cazul Suceava). Și sunt și 4 cazuri în care directorii executivi au fost suspendați pe perioada starii de urgență pentru neindeplinirea sarcinilor de serviciu", precizează Grupul de Comunicare Strategică.