'Premiul european dat lui Iohannis în prezența lui Tusk e de așteptat să fie RETRAS', apreciază UDMR, după decizia CNCD

Autor: Maria Stan, Redactor
Publicat: 20-05-2020 14:24
Actualizat: 20-05-2020 20:59

Liderul grupului UDMR din Senat, Barna Tanczos, se așteaptă ca premiul european “Coudenhove-Kalergi” pentru anul 2020 dat președintelui Klaus Iohannis să îi fie retras, ca urmare a sancțiunii aplicate de CNCD șefului statului pentru declarațiile privind Autonomia Ținutului Secuiesc, mai exact, când șeful statului a vorbit de un troc PSD - UDMR „pentru a da Ardealul ungurilor".

„Era de așteptat pentru că, de fapt, declarația domnului Iohannis, dincolo de acuzațiile fără fond pe care le-a lansat împotriva PSD și împotriva premierului Ungariei, Viktor Orban, au jignit minoritatea maghiară din România și era normal să vină această reacție și această amendă din partea CNCD.

Dar dincolo de această amendă care este prima constatare a modului nelegal în care domnul Iohannis a acționat prin declarațiile sale jignitoare, sunt două aspecte de subliniat: NU a avut la bază nicio informație concretă, altfel PSD ar trebui să fie deja cercetat penal pentru înaltă trădare, dacă acea afirmație privind înțelegerea dintre premierul ungar și PSD cu privire la Transilvania ar fi adevărată.

Dl. Iohannis a făcut o afirmație politică menită să aducă suficiente procente pentru PNL. Și Cred că a făcut un calcul extrem de greșit, pentru că pe plan extern a pierut deja foarte mult. Au apărut extrem de multe articole în cele mai prestigioase ziare din Germania, care îl critică în termini extrem de duri. Eu mă aștept ca în urma acestor reacții internaționale să piardă această distincție pe care a primit-o nu demult în prezența domnului Donald Tusk, în prezența unor oficialități de rang înalt, și această distincție “Coudenhove-Kalergi”, acest premiu european, să îi fie retras, pentru că avem o dovadă clară că dl Iohannis nu a respectat principiile europene. NU putem să spunem că jignirea etnică face parte din valorile europene. Pe de altă parte, mă aștept ca și următoarele distincții să fie afectate de aceste decizie a CNCD și a articolele din presa germană și dl Iohannis să nu mai primească premierul pentru care se pregătește în momentul de față. Cu siguranță, pe plan international va pierde mult mai mult decât eventualul câștig al PNL”, a spus liderul grupului UDMR din Senat, Barna Tanczos, pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

Citește și: ALERTĂ Klaus Iohannis, amendat de CNCD pentru dicriminare etnică în discursul 'Jo napot kivanok, PSD!'

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis sancționarea cu 5.000 de lei a președintelui Iohannis pentru „discriminare și încălcarea dreptului la demnitate pe criteriul de apartenență etnică/națională" prin afirmațiile despre proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc când a vorbit de un troc PSD - UDMR „pentru a da Ardealul ungurilor".

Preşedintele Klaus Iohannis a primit, în martie, premiul european “Coudenhove-Kalergi” pentru anul 2020, distincţie despre care a spus că îl onorează.

Premiul a fost acordat de către prinţul Nikolaus von Liechtenstein, preşedintele Societăţii Europene Coudenhove-Kalergi.

La eveniment a participat şi Donald Tusk, preşedintele Partidului Popular European şi fost preşedinte al Consiliului European, care va rosti laudatio.