Preşedintele Federaţiei germane de fotbal: 'Trebuie să învăţăm din această criză'

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 25-05-2020 18:44

Fotbalul trebuie să tragă concluzii pe termen lung din criza coronavirusului, având nevoie de controale financiare mai riguroase şi plafoane de salariu pentru jucători, astfel încât să ne menţinem fanii aproape, a declarat, luni, preşedintele Federaţiei germane de fotbal (DFB), Fritz Keller, scrie Reuters.

Bundesliga, prima ligă germană, a fost suspendată mai mult de două luni în contextul pandemiei de coronavirus înainte de a deveni primul campionat major reluat, fără spectatori însă, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Gabriela Firea reacție privind candidatura lui Marcel Vela la Primăria Capitalei: Pentru mine, orice candidat este de luat în seamă

''Trebuie să învăţăm din greşelile noastre, pentru ca această criză este şi o oportunitate de restructurare a fotbalului. Este nevoie să aducem fotbalul profesionist mai aproape de oameni, de lumea lor de zi cu zi. De aceea avem nevoie de un control financiar mult mai riguros dar şi de o plafonare a salariilor. Nu avem nevoie de noi reguli ci de o nouă atitudiune'', a spus Keller.

Preşedintele DFB este un adept al plafonării salariilor jucătorilor, el fiind de părere că doar aşa sportul-rege va deveni unul sustenabil.

''Trebuie să apropiem fotbalul profesionist de oameni. Comisioanele pe care le percep agenţii şi sumele mari ale transferurilor îndepărtează suporterii de fotbal'', afirma Keller săptămâna trecută.

Citește și: E ruptură în PSD! Codrin Ștefănescu a explodat: Partidul este predat la cheie .

El a adăugat că are şi sprijinul preşedintelui Consiliului de administraţie al clubului Bayern Munchen, Karl-Heinz Rummenigge, cu care a discutat în acest sens şi care este de aceeaşi părere.

''M-am bucurat că şi Rummenigge, cu care am vorbit, a fost de aceeaşi părere. El a făcut foarte multe pentru fotbalul german. Prin urmare, avem şanse să facem un pas înainte în această privinţă'', a punctat atunci Keller.

Rummenigge a opinat că este timpul potrivit pentru o nouă tentativă de introducere a unui plafon salarial în fotbalul european.

Citește și: Rareș Bogdan a răbufnit: Trebuie să răspund pentru tot felul de imbecili, care fac tot felul de cretinisme

''Nu este exclus să avem o nouă tentativă. Plafonarea salariilor este o discuţie interesantă după părerea mea'', a declarat Rummenigge pentru Sky TV.

Fostul preşedinte al Asociaţiei Cluburilor Europene a reamintit că fostul preşedinte UEFA, Michel Platini, a făcut mai multe propuneri Uniunii Europene pe această temă: ''Din nefericire, el s-a ales mereu cu nasul însângerat deşi marile cluburi europene au susţinut ideea, pentru că nu se alinia regulilor de concurenţă din Europa şi ca atare nu avea nicio şansă. Este greu de spus dacă situaţia este diferită azi''.

Plafonarea salariilor ar avea ca efect la stoparea decalajului în creştere dintre fotbalul profesionist şi fani. Pandemia de coronavirus a provocat dificultăţi financiare majore pentru cluburi şi în contextul crizei din fotbal acest subiect a fost adus din nou în prim plan.

Citește și: Semnal grav al unui fost șef SIE: Anumiți lideri politici s-au folosit de coronavirus pentru a-și consolida puterea

Conform Ligii germane, cele 18 cluburi din Bundesliga au cheltuit 1,43 miliarde euro pe salariile jucătorilor şi antrenorilor în sezonul 2018/2019.

Rummenigge a opinat că în cazul stabilirii unul plafon salarial, situaţia va trebui gândită foarte bine: ''Nu cred că vrem stilul american din sport, acolo nu există promovare sau retrogradare. Iar asta este o parte importantă a fotbalului''.