Postul public de radio din Polonia are un nou şef, după un scandal de cenzură cu conotaţii politice

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 25-05-2020 22:31

Postul public de radio din Polonia, Trojka, va avea un nou director executiv, după ce actualul şef a demisionat în urma unui scandal privind scoaterea din topul muzical a unei melodii critice la adresa preşedintelui partidului de guvernământ, au relatat luni media locale, citate de DPA.

Jakub Strzyczkowski, jurnalist la Trojka din 1990, îl va înlocui pe Tomasz Kowalczewski, care şi-a înaintat demisia, a scris agenţia de presă poloneză PAP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: E ruptură în PSD! Codrin Ștefănescu a explodat: Partidul este predat la cheie .

Acuzaţiile de cenzură au izbucnit după ce o melodie critică la adresa lui Jaroslaw Kaczynski, liderului Partidului Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, a fost scoasă de pe primul loc din clasamentul muzical săptămânal al postului de radio.

Melodia, scrisă de artistul rock Kazik, face aluzie la o vizită a lui Kaczynski la mormintele mamei sale şi ale victimelor accidentului de avion de la Smolensk din 2010, deşi cimitirul era închis pentru cetăţenii obişnuiţi din cauza pandemiei de coronavirus.

Directorul demisionar al Trojka a spus că melodia a ajuns pe primul loc după ce jurnaliştii au manipulat procesul de vot. El a negat acuzaţiile de cenzură.

Citește și: Gabriela Firea reacție privind candidatura lui Marcel Vela la Primăria Capitalei: Pentru mine, orice candidat este de luat în seamă

Mai mulţi angajaţi ai Trojka au plecat în urma scandalului, în timp ce unii muzicieni de top au cerut postului de radio să nu le mai difuzeze melodiile.

Decizia nu a fost susţinută nici printre oficiali ai partidului de guvernământ.

Conform presei locale, postul de radio îşi acoperă acum timpul de emisie cu muzică, pentru că nu are suficienţi prezentatori pentru a găzdui emisiunile zilnice. Celebrul top muzical săptămânal a fost suspendat.