Exporturile de ceasuri elveţiene au înregistrat cel mai mare declin din ultimele două decenii, în luna aprilie, din cauza coronavirusului

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 26-05-2020 18:02

Exporturile de ceasuri elveţiene au înregistrat în luna aprilie cel mai mare declin din ultimele două decenii, în condiţiile în care pandemia de coronavirus a dus la închiderea fabricilor şi a magazinelor precum şi la interzicerea călătoriilor, transmite Bloomberg.

Datele statistice publicate marţi de Federaţia Industriei Elveţiene de Orologerie arată că exporturile de ceasuri au scăzut cu 81% în luna aprilie până la 81% până la 328,8 milioane franci (310 milioane dolari). Acesta este cel mai mare declin înregistrat în cel puţin ultimele două decenii, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Kaufland face noi precizări de ultimă oră: Incidentul la care faceți referirea fost regizat, cu scopul de a crea senzațional

China a fost piaţa cu cele mai bune performanţe, în condiţiile exporturile au scăzut cu doar 16%, iar această piaţă a fost responsabilă pentru o treime din exporturile de ceasuri elveţiene. Majoritatea pieţelor au înregistrat un declin al exporturilor de peste 60%.

Producătorii elveţieni de ceasuri se pregătesc deja pentru un an 2020 care se anunţă a fi cel mai prost an din industria modernă a industriei de orologerie. La mijlocul acestei luni preşedintele Richemont, Johann Rupert, a tras un semnal de alarmă cu privire la "consecinţele economice grave" care ar putea persista pentru trei ani.

Citește și: Se solicită retragerea cetățeniei române deținute de premierul Republicii Moldova: Sunt inadmisibile și lipsite de respect

"Este puţin probabil ca tendinţele să se îmbunătăţească semnificativ până în ultima perioadă a acestui an", susţine Thomas Chauvet, analist la grupul bancar Citi, într-un raport trimis clienţilor.

Industria de orologerie reprezintă aproximativ 10% din exporturile totale ale Elveţiei şi asigură aproximativ 57.000 de locuri de muncă.