Producătorii de căpşuni din Satu Mare, mulțumiți de prețul de vânzare al căpșunilor

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 27-05-2020 21:01

Producătorii de căpşuni din zona Halmeu, judeţul Satu Mare, sunt mulţumiţi de faptul că preţul la vânzarea en gros se menţine destul de ridicat, în ciuda faptului că producţia a început mai târziu decât anul trecut, a declarat primarul Ludovic Incze, potrivit Agerpres.

El a precizat că vremea ţine cu oamenii, în sensul că nu este foarte cald iar fructele se coc treptat, astfel că nu există brusc o cantitate mare de vânzare şi oameni pot să ţină preţul ridicat.

"Oamenii se descurcă fără probleme. Timpul ţine cu ei că nu se coc repede căpşunii, sunt diferite soiuri de vânzare la preţ acceptabil. Astăzi, din câte am înţeles, preţul era la 7 lei la piaţa en gros din Halmeu. Timpul e favorabil, au timp să culeagă, nu este producţie în cantităţi mari ca să se reducă din preţ. Dacă se menţine măcar o săptămână la preţul actual ar fi bine, ulterior nu i-ar deranja dacă ar scădea preţul", a declarat edilul.

Potrivit acestuia, în anii trecuţi exista producţie foarte mare la început, astfel că preţul scădea destul de repede.

Citește și: Lovitură pentru Călin Popescu Tăriceanu! Decizie în urma atacului la Klaus Iohannis

"Nu au probleme mari, probleme mai mari au comercianţi care vin după căpşuni că nu există cantitatea. Sunt solicitanţi destui la ora actuală, dar că trebuie să aştepte. În alţi ani a fost perioadă când nu am avut cui vinde căpşunii. Acum fenomenul este invers, sunt doritori dar nu este producţie pe piaţă. Au fost friguri şi noapte foarte friguroase, a fost afectată o parte din fructe, florile îngheţate nu au mai făcut fructe, şi a întârziat recolta. Acum e producţia ca a început, ceea ce e rar. Începutul de sezon ţine cam o săptămână după care intră producţia din plin. Acum s-a prelungit treaba cu timpul rece", a mai spus Ludovic Incze.

În momentul de faţă căpşunii din Halmeu sunt căutaţi şi pe piaţa din Polonia.

"Eu cred că lumea deocamdată e mulţumită. Concluziile se trag la final când lumea îşi face calculele. Oamenii sunt obişnuiţi că într-un an câştigi, în celălalt an nici nu câştigi, nici nu pierzi şi mergem înainte, că aşa e în agricultură. Dacă nu ar fi rentabil, oamenii ar renunţa. Totuşi căpşunele de Halmeu e un brand, lumea apreciază , au început să apară doritori din Ungaria, din Polonia. Aceştia caută producătorii mai mari, cu suprafeţe mari, unde stau de vorbă cu un singur om. Noi avem producători cu 4-5 ha de căpşuni", a precizat edilul.

Aproximativ 80% din producţia de căpşuni din România este asigurată din zona localităţii Halmeu, unde localnicii cultivă circa 700 de hectare cu acest fruct.