Fostul jucător de fotbal am erican Colin Kaepernick usține violențele de la Minneapolis după decesul unui bărbat de culoare

Autor: Cătălin Lupășteanu
Publicat: 29-05-2020 11:34

Fostul jucător de fotbal american Colin Kaepernick, care nu a mai jucat în NFL de trei ani şi jumătate, după ce a boicotat imnul american, şi-a exprimat, joi, sprijinul pentru manifestanţii de la Minneapolis. Aceştia cer dreptate pentru George Floyd, un bărbat de culoare, care a murit după o arestare în forţă a poliţiei, potrivit news.ro.

"Atunci când civilizaţia duce la moarte, singura reacţie logică este riposta. Vor veni multe apeluri la calm şi pace, dar nu vor fi auzite, pentru că violenţa voastră a provocat această rezistenţă. Avem dreptul să ripostăm. Odihneşte-te în pace, George Floyd", a scris Kaepernick pe Twitter.

Şi alte personalităţi şi-au manifestat indignarea faţă de ceea ce s-a întâmplat la Minneapolis, cum ar fi LeBron James sau Steve Kerr, antrenorul Golden State Warriors.

Citește și: Klaus Iohannis: ‘Începând din 1 iunie se redeschid terasele, se va putea merge la plajă și se pot organiza spectacole în aer liber’

Fostul mare baschetbalist Earvin Magic Johnson a denunţat un asasinat. "George Floyd a fost asasinat de un poliţist din Minneapolis. De câte ori va mai trebui să vedem oameni de culoare ucişi la TV? Asta durează de prea mult timp. Trebuie să începem să-i vedem pe oamenii de culoare ca nişte fiinţe umane, nu ca animale de pe stradă", a scris legenda celor de la Los Angeles Lakers pe Twitter.

Moartea unui bărbat de culoare american, George Floyd - neînarmat - în urma unei arestări ”în forţă” a declanşat un val de furie la Minneapolis, unde familia victimei denunţă o folosire ”excesivă şi inumană” a forţei şi rasismul poliţiei în acest oraş din Minnesota, în nordul Statelor Unite.

Patru ofiţeri din cadrul poliţiei din Minneapolis au fost concediaţi marţi, după ce o înregistrare video a intervenţiei a fost pusă în circulaţie pe reţele de socializare.

Scena - transmisă luni seara de o trecătoare pe Facebook Live - surprinde un bărbat pus la pământ, pe burtă, de către un poliţist care îl imobilizează cu un genunchi pe gât.

George Floyd se plânge - timp de multe minute - că nu poate respira şi că îl doare, în timp ce agentul, un alb, îi spune să stea calm.

Un al doilea poliţist îi ţine la distanţă pe trecători, care încep să protesteze în momentul în care Floyd nu mai mişcă.

”Nu mai respiră, nu mai mişcă, luaţi-i pulsul”, repetă un trecător, în timp ce poliţiştii aşteaptă o ambulanţă, care soseşte după mai multe minute.

El a fost transportat la un spital din oraş, unde a murit.

Trecători se reculegeau şi depuneau flori marţi la locul arestării, iar unii ţineau afişe prin care cereau poliţiei ”să înceteze să mai omoare afroamericani”.

Reculegerea a lăsat repede loc furiei, iar numeroase adunări în semn de protest au fost semnalate pe reţele de socializare în Minneapolis.

Desfăşurate rapid la faţa locului, forţe de ordine au dispersat mulţimea cu gaze lacrimogene.