Mişcări de trupe în justiţie: Procurorii se înghesuie la Parchetele Militare

Autor: Florin Pușcaș, Redactor
Publicat: 01-06-2020 20:47
Actualizat: 01-06-2020 22:01

Secţia pentru procurori a CSM trebuie să decidă marţi, 2 iunie, cu privire la 17 cereri de transfer între parchete. Toate cele 17 cereri sunt pentru transferuri către parchete militare.

Veniturile mai mari sunt o miză a solicitărilor de transfer către parchetele militare. Pe lângă indemnizaţia de magistrat civil, procurorii de la parchetele militare beneficiază şi de indemnizaţie pentru funcţia militară. Însă o altă miză este activitatea mult mai redusă la parchetele militare. Pe de altă parte, cum procurorii militari sunt competenţi să ancheteze şi ofiţeri ai serviciilor secrete, controlul parchetelor militare este o miză importantă, diverse tabere încercând să-şi impună oamenii în funcţii.

O parte dintre cei 17 procurori care vor să ajungă la parchete militare îndeplinesc şi condiţiile de pensionare. O pensie de magistrat se compune din 80% din baza calcul care adună salariul brut din ultima lună de activitate și sporurile. Astfel, pensionarea din postura de procuror militare asigură o pensie mai mare.

Practica transferurilor înainte de pensie, pentru a "fenta" sistemul, este una des întâlnită în ultimii ani. Înainte ca delegările să fie făcute de Secţia pentru procurori a CSM, fostul procuror Augustin Lazăr a semnat mai multe delegări către Parchetul General, urmate la doar câteva luni de pensionarea celor delegaţi.

Lista procurorilor care solicită transferul: