Gabriela Firea, reacţie vehementă la anunţul lui Tătaru referitor la preluarea spitalelor: 'O decizie incorectă. Îi jigneşte pe cetăţeni'

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 04-06-2020 17:58
Actualizat: 05-06-2020 08:35

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, reacţionează vehement la anunţul ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, referitor la intenţia de a prelua marile spitale din administrarea autorităţilor locale în administrarea ministerului. Firea acuză ministerul că lasă în paragină spitalele pe care le administrează, în condiţiile în care spitalele administrate de autorităţile locale au condiţii moderne.

"Este o decizie incorectă faţă de pacienţi în primul rând, iar pe noi toţi, fie că reprezentăm autoritatea publică locală sau cea centrală, trebuie să ne preocupe felul în care ne raportăm la cetăţeni. Adică pacienţii să fie primiţi în unităti modene, dotate, cu personal foarte bine instruit", a declarat Gabriela Firea, la Antena 3.

Primarul a oferit şi exemplul unui spital de copii din Colentina, care este administrat de Ministerul Sănătăţii şi care funcţionează într-o clădire degradată, insalubră, în care ministerul nu a mai investit, iar medicii au condiţii dificile de muncă. În schimb, Firea a prezentat şi cazul Spitalului de Copii Gomoiu, construit de la zero de Primăria Capitalei, care arată ca în Occident.

"În momentul în care doreşti să preiei spitalele din România care sunt în adminitrarea autorităţilor locale, trebuie să investeşti. Până acum, ministerul nu s-a implicat aproape deloc. Investiţia autorităţior publice locale din România pe perioada pabdemiei este de aproape 900 de milioane de lei, iar contribuţia Ministerului Sănătăţii nu ajunge nici la 200 de milioane. Domnul ministru îi jigneşte şi pe cetăţeni, şi pe reprezentanţii autorităţilor publice locale, cei care s-au îngrijit să trecem cu bine peste această pandemie.

Este un subiect fals. Actul medical este coordonat de Ministerul Sănătăţii. Primarul sau preşedintele consiliului judeţean nu au nicio imixtiune în actul medical. Fac apel la ministrul Sănătăţii să renunţe la politica de preluare a spitalelor pentru a le preda în mâinile colegilor de partid şi să redeschidă spitalele pentru cetăţeni. Probabil că se încearcă privatizarea întregului sistem de sănătate", a mai declarat Firea.