Dragoş Tudorache consideră că o soluţie pentru organizarea alegerilor în perioadă de pandemie ar putea fi mărirea numărului de zile de vot

Autor: George Traicu
Publicat: 04-06-2020 21:57

Europarlamentarul PLUS Dragoş Tudorache consideră că o soluţie pentru organizarea alegerilor în perioadă de pandemie ar putea fi mărirea numărului de zile de vot şi al secţiilor potrivit Agerpres.

El a adăugat că votul prin corespondenţă sună "foarte bine", dar, din păcate, "din punct de vedere cultural el nu s-a aşezat suficient de bine în mentalul colectiv".

"Cred că soluţiile trebuie să stea în mărirea numărului de zile în care votăm. Am auzit o propunere de mărire la două zile, putem vota trei, patru, cinci zile. Putem mări numărul de secţii de vot şi, în general, putem programa, folosind fie numele, fie adresa, calupuri de alegători în zile diferite, în locaţii diferite, astfel încât să putem asigura distanţarea socială necesară", a declarat eurodeputatul, la dezbaterea online "Organizarea alegerilor în timpul pandemiei. Scenariile partidelor politice", organizată de Expert Forum.

Tudorache a evidenţiat că soluţiile trebuie să vină de la Autoritatea Electorală Permanentă şi Guvern, mai ales că este vorba despre o situaţie excepţională, şi să înceapă o dezbatere în acest sens cu partidele, cu societatea civilă pentru a identifica provocările şi posibilele soluţii.

"Este foarte important să pornim de la responsabilitate (...) faţă de siguranţa cetăţenilor. Dacă ne apropiem sau nu, dacă suntem sau un într-un val doi al acestei crize, e clar că un risc pentru cetăţeni e prima prioritate. Dar imediat după e a doua prioritate - cea a legitimităţii reprezentanţilor pe care îi avem la nivel local şi central. Şi atunci nu putem să acceptăm o prelungire, folosind pretextul pandemiei, mult prea lungă a mandatelor existente", a explicat Dragoş Tudorache.

El a mai pledat pentru o soluţie privind reducerea numărului de semnături sau identificarea unor formule electronice, moderne, online de susţinere. "Sunt soluţii pentru a facilita strângerea de semnături online şi cred că se va putea merge în această direcţie", a completat reprezentantul PLUS.

Potrivit acestuia, Parlamentul trebuie să-şi asume responsabilitatea, mai ales după repetatele decizii ale CCR, şi să dezbată şi să adopte repede modificările legislative necesare pentru aceste alegeri.