Curtea supremă din Brazilia a interzis descinderile forţelor de securitate în favelele din Rio de Janeiro în timpul pandemiei de COVID-19

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 06-06-2020 14:09

Curtea supremă din Brazilia a interzis vineri descinderile forţelor de securitate în favelele din Rio de Janeiro în timpul pandemiei de COVID-19, după numeroase critici privind incursiunile criminale ale poliţiei, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În timpul crizei sanitare, operaţiuni ale poliţiei în zonele sărace ale oraşului nu trebuie să aibă loc decât în cazuri "absolut excepţionale" şi cu o autorizare prealabilă a biroului procurorului, a decis judecătorul Edson Fachin.

"Incidente recente au făcut ca operaţiunile armate ale statului în comunităţile din Rio de Janeiro să devină mai preocupante" şi "pandemia care îi obligă pe oameni să petreacă majoritatea timpului acasă (...) sporeşte riscurile", potrivit unui comunicat al Curţii supreme.

Judecătorul Fachin menţionează cazul unui adolescent negru de 14 ani, Joao Pedro Mattos Pinto, ucis pe 18 mai în casa bunicului său în timpul unei operaţiuni a poliţiei federale împreună cu agenţi de elită ai poliţiei civile la Sao Goncalo, suburbie săracă a Rio.

Potrivit apropiaţilor săi, poliţiştii aflaţi în urmărirea suspecţilor au descins trăgând în rafale şi aruncând grenade în casa unde adolescentul se juca cu verii săi. Peste 70 de semne de impact ale gloanţelor au fost descoperite pe ziduri, ferestre sau aparate electrocasnice.

Citește și: Ordin urgent al lui Marcel Vela! Se face lumină: ‘Nu are atribuții’

Poliţia susţine că l-a transportat pe Joao Pedro cu elicopterul pentru a încerca să-l salveze însă fără a anunţa familia, care a descoperit cadavrul său 17 ore mai târziu, la morgă.

"Nimic nu poate justifica ca un copil de 14 ani să aibă parte de 70 de gloanţe", a estimat judecătorul.

În pofida pandemiei, acest incident şi altele similare au declanşat în favelele din Rio proteste împotriva violenţelor poliţieneşti. Pe 15 mai, 13 persoane au fost ucise în timpul unei alte operaţiuni poliţieneşti în Complexo do Alemao, ansamblu de favele din nordul Rio. Poliţia a justificat aceste decese afirmând că a reacţionat la un atac al unor narcotraficanţi puternic înarmaţi.

În aprilie, forţele de ordine din statul Rio de Janeiro au ucis 177 de persoane, cu 43% mai mult chiar decât anul trecut, potrivit ultimelor date oficiale. Iar incursiunile criminale ale poliţiştilor au continuat în mai.

Preşedintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro este un ferm susţinător al tacticilor poliţieneşti agresive, notează AFP.