Aurescu şi omologul sârb au discutat despre cooperarea în contextul pandemiei

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 09-06-2020 21:32

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, marţi, o convorbire telefonică cu prim-viceprim-ministrul şi ministrul sârb al Afacerilor Externe, Ivica Dacic, la solicitarea demnitarului sârb, cei doi înalţi oficiali abordând în acest context relaţia bilaterală în contextul pandemiei de coronavirus, potrivit Agerpres.

Conform unui comunicat MAE, miniştrii au prezentat stadiul măsurilor la nivel naţional privind combaterea efectelor pandemiei, ministrul sârb menţionând măsurile recent luate de Belgrad care permit intrarea în Serbia inclusiv a cetăţenilor români, fără a mai fi obligaţi la autoizolare.

Ministrul Bogdan Aurescu a evocat în acest context demersurile statului român de facilitare, pe perioada crizei generate de COVID-19, a repatrierii sau tranzitării teritoriului naţional de către cetăţenii sârbi (potrivit MAE, peste 185 de persoane, până în prezent) şi a tranzitului unor convoaie umanitare către Serbia. Totodată, a evocat măsurile luate pentru facilitarea activităţii lucrătorilor transfrontalieri sârbi în ţara noastră.

Citește și: Radu Mazăre a cerut să fie transferat în Madagascar. Ce a decis instanța

Demnitarul român a transmis aprecierea pentru sprijinul acordat de autorităţile sârbe pentru repatrierea unor cetăţeni români care au tranzitat teritoriul Serbiei, cu precădere personal navigant.

Ministrul român al Afacerilor Externe a menţionat de asemenea oportunitatea impulsionării creşterii în continuare a volumului schimburilor comerciale bilaterale, aflat pe un trend ascendent, de peste 34% în 2019 comparativ cu anul anterior.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat sprijinul consecvent, la nivel politic şi tehnic, al României pentru parcursul european al Serbiei. În egală măsură, a propus reluarea în perioada următoare a lucrărilor Comisiei Mixte bilaterale privind Minorităţile Naţionale.

Potrivit MAE, Aurescu a adresat omologului sârb invitaţia de a efectua o vizită la Bucureşti, în perspectiva aprofundării dialogului politic pe dosare de interes aflate pe agenda comună, invitaţie acceptată de omologul sârb.