Lituania şi Polonia au pus capăt controalelor la frontiera comună

Autor: George Traicu
Publicat: 12-06-2020 14:31

Lituania şi Polonia au pus capăt controalelor la frontiera comună începând de vineri, ceea ce înseamnă că între cele două ţări se va putea călători liber, fără obligativitatea intrării în autoizolare, pentru prima dată de la mijlocul lui martie, informează DPA potrivit Agerpres.

Restabilirea liberei circulaţii între cele două ţări le va permite polonezilor şi accesul fără restricţii în Estonia şi Letonia, dat fiind că cele trei state baltice au renunţat de la mijlocul lui mai la controalele la frontierele interne.

Redeschiderea frontierei a fost marcată printr-o întâlnire între preşedintele lituanian Saulius Skvernelis şi premierul polonez Mateusz Morawiecki, la punctul de trecere de la Kalvarija-Budzisko. Cei doi au purtat măşti faciale de protecţie şi nu şi-au strâns mâinile.

Într-o conferinţă de presă comună, Skvernelis şi Morawiecki au făcut un apel la solidaritate în lupta împotriva noului coronavirus.

Graniţa polono-lituaniană fusese deja redeschisă parţial, începând din 11 mai, pentru oameni de afaceri, studenţi şi lucrători transfrontalieri.

La 1 iunie, Lituania a relaxat regulile pentru persoanele venite din 28 de ţări cu incidenţă mică a COVID-19, listă pe care se afla şi Polonia.