Sărbătorile zilei de 15 iunie

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 15-06-2020 07:07

Sărbătorile zilei de 15 iunie

Ortodoxe
Sf. Proroc Amos; Sf. Mc. Isihie; Fericiţii Ieronim şi Augustin (Începutul Postului Sf. Ap. Petru şi Pavel)

Greco-catolice
Sf. pf. Amos; Sf. Ieronim. Începe Postul Sf. Petru şi Pavel. Post

Romano-catolice
Ss. Amos, profet; Abraham, călug.


Sfântul Proroc Amos, pomenit în calendarul creştin ortodox la 15 iunie, este unul din prorocii mici ai Vechiului Testament.

Originar din Tecoa, nu departe de Betleem, Sfântul Proroc Amos era păstor, de neam sărac. Dumnezeu, "Care nu priveşte spre cei bogaţi şi slăviţi, ci spre cei smeriţi şi săraci, l-a chemat pe el de la turmele oilor, la prorocie, ca şi pe Moise şi pe David, şi i-a poruncit să meargă din pământul Iudeei în pământul lui Israel, ca acolo cu cuvintele cele proroceşti să îndemne popoarele la pocăinţă, de vreme ce se abătuseră la închinarea de idoli ("Vieţile Sfinţilor").

A început prorocirile sale după divizarea regatului Israel, în anul 930 î.Hr., în cele două regate succesoare ale acestuia, Regatul Iudeea şi Regatul Israel.

Sfântul Proroc Amos vorbea împotriva neamurilor, care au săvârşit multe nedreptăţi şi fărădelegi, şi împotriva poporului israelit, ce s-a îndepărtat de Dumnezeul Cel viu şi adevărat, nesocotind legile lui.

"Fiindcă ei au vândut pe cel drept pentru argint şi pe cel sărac pentru o pereche de încălţăminte. Ei zdrobesc în pulbere capul celor sărmani şi calcă în picioare pe cei în necazuri. Feciorul dimpreună cu tatăl său la aceeaşi desfrânată îşi află calea, ca să pângărească numele Meu cel sfânt. Pe veşmintele luate zălog, pe lângă jertfelnice, se tolănesc şi vinul celor năpăstuiţi îl beau în templul dumnezeului lor". (Am. 2; 6, 7 8)

Astăzi este pomenit şi Sfântul Mucenic Ishie, ostaş creştin ce făcea parte din legiunea armatei romane de la Dunăre, staţionată în oraşul Durostor din provincia Moesia Inferior.

Sfântul Ishie a pătimit împreună cu alţi cinci sfinţi mucenici: Pasicrat, Valentin, Nicandru, Marcian şi Iuliu veteranul, în timpul persecuţiilor împotriva creştinilor declanşate de împăratul Diocleţian (285-305).

A primit cununa muceniciei prin tăierea capului la 15 iunie. (surse: vol. "Vieţile Sfinţilor"; www.crestinortodox.ro)