În vreme ce România menține STAREA DE ALERTĂ, economiile Germaniei, a SUA și a Japoniei și-au REVENIT rapid după PANDEMIE

Autor: Loredana Codruț
Publicat: 17-06-2020 19:11

Încrederea investitorilor s-a ameliorat în Germania pentru a treia lună consecutiv în iunie, indicatorul ZEW urcând la maximul din mai 2015), evoluție care exprimă premise de relansare economică cu un ritm puternic după șocul indus de pandemie, arată un raport la Băncii Transilvania, conform Mediafax.

Citește și: SINUCIDERE ȘOCANTĂ Un bărbat ÎN SEVRAJ a sărit de la geamul unui spital din Oradea, după ce a fost lăsat nesupravegheat

Evoluția este influențată de amplele programe anunțate recent pentru susținerea procesului de relansare.

Ameliorarea încrederii investitorilor, deciziile recente ale băncilor centrale din SUA și Japonia, informațiile din sfera companiilor și evoluțiile din piețele internaționale de materii prime au avut impact pe piața financiară marți. Rata de dobândă la titlurile de stat germane pe scadența 10 ani a urcat la -0.428%, indicele pan-european EuroStoxx 50 a crescut cu 3.4%, iar EUR/USD s-a apreciat cu 0.49% la 1.1308 (referința BCE).

În SUA, încrederea constructorilor de case s-a ameliorat în iunie (indicatorul NAHB în urcare cu 21 puncte lună/lună la 58 puncte, maximul din martie). Totodată, industria și comerțul cu amănuntul au crescut în mai cu ritmuri lunare de 1,4%, respectiv 17,7%, pe fondul eliminării graduale a restricțiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare.

În discursul susținut în Congres Președintele FED a atras atenția cu privire la incertitudinea asociată procesului de relansare economică post-pandemie, recomandând implementarea de noi programe fiscal-bugetare pentru susținerea economiei.

Știrile macroeconomice, din sfera companiilor (Apple, Schlumberger) și evoluțiile din piețele internaționale de materii prime au influențat piața financiară marți. Rata de dobândă la titlurile de stat pe scadența 10 ani a crescut la 0,741%, indicele Dow Jones a urcat cu 2%, iar dolarul s-a depreciat cu 0,49% raportat la euro (cursul BCE).