Exporturile israeliene de materiale de apărare sunt în uşoară scădere faţă de anul precedent

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 22-06-2020 17:05

Exporturile israeliene în domeniul apărării s-au cifrat în 2019 la 7,2 miliarde de dolari (6,4 miliarde de euro), în uşoară scădere faţă de anul precedent, când au totalizat 7,5 miliarde de dolari, a informat luni Ministerul Apărării, transmite AFP.

Potrivit şefului direcţiei israeliene de cooperare internaţională în materie de apărare, Yair Kulas, este posibil ca pandemia de COVID-19 să aibă un impact asupra vânzărilor în anul în curs, potrivit agerpres.ro.

Citește și: În contextul creșterii cazurilor de coronavirus, Nelu Tătaru trage semnalul: O să fim nevoiți să aplicăm și anumite restricții

'Ne aşteptam la o creştere a vânzărilor în 2020, dar pandemia a devastat economia mondială şi sectorul de apărare', a afirmat el, citat într-un comunicat.

Ministerul Apărării precizează că, la fel ca în 2018, destinaţia principală a exporturilor a fost zona Asia-Pacific (41%), urmată de Europa (26%) şi de America de Nord (25%).

Guvernul nu comentează contractele de vânzări de armament ale companiilor israeliene, însă comunicatul afirmă că aproximativ 120 de astfel de societăţi au semnat zeci de contracte în 2019.

Citește și: După dezvăluirea făcută de Bugetul.ro, Cătălin Tolontan și-a modificat ancheta: ‘Interlopul din bandele din Berceni’ a devenit polițist local

Produsele cel mai vândute sunt radarele şi sistemele de alertă (17% din total), urmate de rachete şi sisteme de apărare aeriană (15%).

Israelul mai vinde, în principal, drone, echipamente de avionică, sisteme de reperare, de comunicaţie, de securitate cibernetică şi de armament, reiese din acelaşi comunicat.