HAOS în Germania, după ce tot mai mulți lucrători din fabricile de cărne sunt infectați, în special români

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 22-06-2020 18:52
Actualizat: 22-06-2020 18:57

Guvernul german analizează posibilitatea de tragere la răspundere juridică în cazul abatorului din districtul Guetersloh unde peste 1.300 de lucrători au fost depistaţi pozitivi la noul coronavirus, a declarat luni ministrul federal al muncii, Hubertus Heil, la postul public ARD, transmite dpa.

'Cred că trebuie să analizăm opţiunile pentru tragerea la răspundere în baza codului civil în domeniu', a afirmat Hubertus Heil, menţionând costurile implicate de gestionarea măsurilor sanitare şi asupra economiei mai generale.

Citește și: VIDEO! Tânăr bătut și încătușat de polițiști live pe Facebook: ‘Trebuie să purtați mască de protecție și mănuși’

El a mai spus că se aşteaptă ca Toennies, compania implicată, să 'facă totul' pentru a limita pagubele, scrie agerpres.ro.

Toennies a afirmat în weekend că ia în calcul să preia toate costurile de testare la COVID-19 în Guetersloh, landul Renania de Nord - Westfalia, unde este situat abatorul în cauză.

Citește și: Rareș Bogdan dezvăluie varianta PNL pentru funcția de Avocat al Poporului: Nu e Ana Birchall

La rândul său, purtătorul de cuvânt al guvernului federal, Steffen Seibert, a declarat că legea va fi modificată de la începutul lui 2021 pentru a asigura îmbunătăţirea condiţiilor de lucru.

Landurile şi serviciile vamale au primit deja instrucţiuni să impună controale mai stricte, a spus el la Berlin.

Citește și: În contextul creșterii cazurilor de coronavirus, Nelu Tătaru trage semnalul: O să fim nevoiți să aplicăm și anumite restricții

Potrivit ministrului agriculturii, Julia Kloeckner, focarul epidemic de la abatorul Toennies, în care lucrează mulţi muncitori est-europeni, nu este un caz izolat. 'Sistemul nu poate continua în felul acesta', a declarat ea pentru ediţia de luni a cotidianului Passaue Neue Presse.

Julia Kloeckner a exprimat îndoieli că producţia şi livrarea pe sistemul 'exact la timp' este abordarea corectă în domeniul ambalării cărnii.

Citește și: După dezvăluirea făcută de Bugetul.ro, Cătălin Tolontan și-a modificat ancheta: ‘Interlopul din bandele din Berceni’ a devenit polițist local

În opinia lui Norbert Walter-Borjans, co-lider al Partidului Social Democrat (SPD), partener în coaliţia de guvernare de la Berlin, sectorul cărnii a creat un sistem 'în care muncitorii sunt trataţi ca nişte verigi într-un lanţ de aprovizionare. Orice trebuie să fie cât mai ieftin posibil'.

Guvernul trebuie să asigure condiţii bune de lucru pentru angajaţi şi un tratament corect pentru animale, a mai spus social-democratul. 'Desigur, aceasta va face produsele mai scumpe', a adăugat el.

Citește și: Decizie neașteptată! Ludovic Orban a anunțat că Guvernul va sesiza la CCR dublarea alocațiilor .