UE a devenit mai sigură, mai prosperă, cu o populaţie mai sănătoasă, dar cu decalaje de gen în creştere, susține un raport al Eurostat

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 22-06-2020 21:00

Infracţionalitate, violenţă, sărăcie, sănătate precară şi poluare a aerului - toate acestea au cunoscut o scădere în Uniunea Europeană în ultimii cinci ani, însă inegalitatea de gen s-a înrăutăţit, iar eforturile de combatere a schimbărilor climatice au obţinute puţine succese, reiese dintr-un raport al Eurostat, transmite luni Reuters.

Raportul a măsurat progresele înregistrate spre îndeplinirea celor 17 'Obiective de dezvoltare durabilă' între 2014 şi 2019, potrivit agerpres.ro.

Citește și: În contextul creșterii cazurilor de coronavirus, Nelu Tătaru trage semnalul: O să fim nevoiți să aplicăm și anumite restricții

La cele mai multe dintre ele, cele 27 de state membre au realizat progrese.

Decesele prin violenţă, atacurile, vandalismul au înregistrat scăderi. Guvernele au cheltuit mai mult pentru sistemele de justiţie, crescând încrederea în independenţa acestora.

Mai mulţi oameni au putut să-şi satisfacă nevoile de bază, inclusiv prin acces la servicii de sănătate şi locuinţe adecvate. Totodată, a scăzut numărul fumătorilor şi al celor afectaţi de poluare fonică sau a aerului, iar speranţa de viaţă a crescut.

Citește și: După dezvăluirea făcută de Bugetul.ro, Cătălin Tolontan și-a modificat ancheta: ‘Interlopul din bandele din Berceni’ a devenit polițist local

Cu toate acestea, decalajele între bărbaţi şi femei s-au adâncit.

Chiar dacă salariile pe oră ale femeilor se apropie lent de cele ale bărbaţilor, iar numărul femeilor din parlamente şi în poziţii de conducere în companii a crescut considerabil, Eurostat constată că balanţa generală este negativă.

Inegalităţile din educaţie şi de pe piaţa muncii au sporit şi mult mai multe femei, comparativ cu bărbaţii, sunt inactive economic pentru că trebuie să aibă grijă de copii sau de bătrâni.

În ce priveşte 'acţiunea climatică', raportul Eurostat constată un bilanţ 'neutru' şi progrese 'amestecate' în ultimii cinci ani în combaterea schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.