Violonistul Alexandru Tomescu, solist concertist al Orchestrei Radio România, devine profesor la Facultatea de Muzică şi Teatru a UVT

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 23-06-2020 23:16

Violonistul Alexandru Tomescu, solist concertist al Orchestrei Radio România, se alătură sistemului educaţional românesc, el devenind, începând cu anul universitar 2020-202, cadru didactic asociat la Facultatea de Muzică şi Teatru (FMT) a Universităţii de Vest din Timişoara (UVT).

Decanul FMT, Violeta Zonte, subliniază că deşi Timişoara este oraşul premierelor, e o certitudine că prezenţa maestrului Alexandru Tomescu "în premieră" aici va atrage după sine prezenţa şi altor muzicieni de valoare, conturându-se astfel o inedită şi remarcabilă "simfonie timişoreană", potrivit agerpres.ro.

Citește și: Cutremur pe piața din România! DNA intră tare și destructurează caracatița anunțată de Nelu Tătaru

"Poate că menirea 'oraşului luminilor' este să reverse el însuşi lumina şi să contureze un destin muzical de excepţie. UVT este o universitate comprehensivă, care promovează o autentică cultură a valorilor. Prezenţa maestrului Alexandru Tomescu în cadrul comunităţii academice a Facultăţii de Muzica şi Teatru, aşează Timişoara pe harta marilor centre muzicale ale lumii", afirmă Viotela Zonte, într-un comunicat transmis de către instituţia de învăţământ universitar.

Viitoarea colaborare a UVT cu maestrul Alexandru Tomescu marchează o strategie pe termen lung de consolidare şi creştere a calităţii actului educaţional, având ca scop pregătirea tinerilor care îşi doresc să urmeze o carieră de succes.

În urma examenelor de admitere din lunile iulie şi septembrie, şase tineri violonişti vor avea posibilitatea de a studia cu renumitul violonist Alexandru Tomescu, atât în cadrul programului de licenţă, cât şi de masterat. Conceptul propus studenţilor de către acesta este "Performanţă pe scenă şi în afara ei", într-o abordare neconvenţională, care urmăreşte studiul specializat al viorii la un nivel foarte înalt şi integrarea noilor tehnologii în procesul educaţional, drept răspuns la cerinţele tot mai competitive ale pieţei muncii existente în domeniul cultural.

Citește și: EXCLUSIV Denunțătorul Elenei Udrea a fost omenit, în starea de alertă, cu 5 milioane de euro de Poliția de Frontieră! Contract cu iz de Servicii

Colaborarea dintre FMT Timişoara şi violonistul Alexandru Tomescu are în vedere şi dezvoltarea unor proiecte noi, care să atragă un număr cât mai mare de studenţi valoroşi şi care să constituie un suport educaţional solid şi continuu.

"Mă bucur din toată inima să mă alătur bunului meu prieten, violistul Ladislau Cristian Andriş, cadru didactic asociat la clasa de violă, precum şi întregului corp profesoral al UVT, FMT, pentru a mă dedica formării viitoarei generaţii de muzicieni români. De mulţi ani mă gândeam la acest pas, atât de important în viaţa unui artist; iată că a venit în sfârşit momentul potrivit. Am multe lucruri de transmis tinerilor violonişti. Acum, în cadrul facultăţii, vom avea ocazia de a construi împreună ceva durabil şi, sunt sigur, spectaculos. Concertele mele, în calitate de solist concertist al Orchestrei Naţionale Radio, vor merge mai departe, fără niciun impediment. Voi folosi experienţa mea de solist şi deschiderea pe care am găsit-o la Radio pentru a-i promova pe marile scene de concert pe aceşti tineri minunaţi", a declarat maestrul Alexandru Tomescu, conform comunicatului menţionat.

Citește și: Dezvăluire din ședința programată de Klaus Iohannis, la care participă și Ludovic Orban: Nu s-ar mai deschide .

Propunerea Facultăţii de Muzică şi Teatru din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara pentru Alexandru Tomescu vine după colaborarea extraordinară pe care violonistul o are cu violistul Ladislau Cristian Andriş, ambii fiind directori artistici ai ansamblului Romanian Chamber Orchestra şi mentori la Academia de Muzică şi Arte frumoase "George Enescu" din Mihăileni.