Demonstrație de forță a SUA în Caraibe în fața Venezuelei

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 24-06-2020 16:51
Actualizat: 24-06-2020 19:03

O navă militară americană s-a deplasat în mod deliberat într-o zonă a Mării Caraibelor pe care Washingtonul o consideră revendicată abuziv de Venezuela, a anunţat comandamentul american, informează miercuri AFP preluat de agerpres.

Distrugătorul lansator de rachete Nitze al US Navy "a desfăşurat o operaţiune de libertate a navigaţiei, contestând o revendicare maritimă excesivă a Venezuelei", a anunţat într-un comunicat Comandamentul de Sud (SOUTHCOM) care conduce operaţiunile militare ale SUA în Caraibe.

Potrivit US Navy, operaţiunea a avut loc în apele internaţionale situate dincolo de zona de suveranitate de 12 mile nautice a Venezuelei, dar pe care preşedintele venezuelean Nicolas Maduro o revendică.

Distrugătorul american a navigat în aceste ape pe care "regimul ilegitim al lui Maduro afirmă în mod fals că le controlează", se spune în comunicat.

Un purtător de cuvânt a declarat pentru AFP că o operaţiune similară a avut loc în ianuarie.

Washingtonul consideră că prezenţa la putere a lui Maduro este ilegală şi cheamă deschis la înlăturarea lui. SUA şi alte circa 50 de ţări îl recunosc drept preşedinte interimar al Venezuelei pe liderul opoziţiei Juan Guaido.