Investiţii substanţiale în valea Iordanului anunțate de palestinieni

Autor: Cătălin Lupășteanu
Publicat: 25-06-2020 15:42

Autoritatea Palestiniană a anunţat miercuri alocarea sumei de 35 milioane de şekeli (aproximativ nouă milioane euro) în valea Iordanului, cu numai câteva zile înaintea unei şedinţe decisive a guvernului israelian care doreşte să anexeze această parte a Cisiordaniei ocupate, transmit AFP şi Xinhua, potrivit Agerpres.

''Guvernul a hotărât să pună în practică un ansamblu de proiecte pentru a sprijini locuitorii din valea Iordanului'', a declarat miercuri premierul palestinian Mohammed Shtayyeh. El a precizat că proiectele vor fi puse în aplicare ''în zilele următoare''.

Proiectele vizează sectorul agricol, în special pentru a ameliora resursele de apă, dar şi educaţia şi sănătatea.

Autoritatea palestiniană ''va da în arendă terenuri oricărui palestinian care vrea să investească în valea Iordanului'', a adăugat Shtayyeh.

Citește și: Mita cerută de directorul Unifarm unei societăți pentru achiziția de măști și combinezoane a fost de 760.000 de euro - Ionel și-ar fi pus un subaltern să mintă

Valea Iordanului, ce are importante resurse de apă, reprezintă aproximativ 30% din Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel după 1967.

Guvernul israelian condus de Benjamin Netanyahu urmează să anunţe începând cu 1 iulie strategia sa pentru a pune în aplicare planul american pentru Orientul Mijlociu. Acest plan prevede anexarea de către Israel a coloniilor evreieşti şi a văii şi Iordanului şi crearea unui stat palestinian demilitarizat şi pe un teritoriu redus.

Palestinienii au respins deja planul propus de Washington.