Cum trebuie să procedezi pentru a obține o autorizație de operare și utilizare a elevatoarelor auto?

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 25-06-2020 20:14

Elevatoarele auto sunt niște utilaje grele, foarte utile în industria automobilelor, dar cu o putere impresionantă, ce face necesară obținerea unei autorizații de operare în vederea utilizării legale. Din magazinul online eqp.ro poți alege modelul preferat dintr-o gamă largă de elevatoare auto, dar indiferent de produsul pentru care optezi, regulile de utilizare sunt aceleași.

Elevatoarele auto, presupun angajarea unui personal calificat, ce a beneficiat de o pregătire riguroasă în vederea desfășurării acestei activități. Niciun mecanic necalificat, chiar dacă știe cum să folosească un elevator auto din experiența acumulată anterior, nu are voie să manipuleze utilajul dacă nu a fost mai întâi instruit în acest sens.

Operarea legală a elevatoarelor auto presupune obținerea unor autorizații speciale care se bazează pe respectarea următorilor doi pași:

-instalarea elevatorului și întocmirea documentelor necesare pentru autorizare;

-demersurile pentru obținerea autorizației oficiale din partea organelor competente.

În ce constă documentația tehnică pentru instalarea unui elevator auto?

În vederea montării unui elevator auto nou sau la mâna a doua, un patron de atelier auto trebuie să colaboreze cu două persoane cu funcții cheie în procesul de întocmire a documentației tehnice. Pe de-o parte îl avem pe responsabilul cu avizarea documentației tehnice preliminare de montare, titul care se prescurtează RADTP și pe de altă parte, pe responsabilul cu supravegherea și verificarea tehnică a instalațiilor, titlu care se prescurtează RSVTI.

RADTP este persoana calificată pentru completarea documentației tehnice preliminare, acțiune care trebuie să aibă loc în momentul montării elevatorului auto. Iar RSVTI este cel care întocmește procesul verbal de acceptare a lucrărilor de montaj.

Tot în vederea instalării unui elevator auto, este necesar și un proces verbal în care să se înregistreze probele de casă. Pe scurt, acestea sunt niște teste efectuate asupra elevatorului în cauză care demonstrează dacă utilajul achiziționat poate fi folosit în condiții de maximă siguranță în vederea scopului pentru care a fost creat, sau nu.

La finalul operațiunilor de montare a elevatoarelor auto este necesară semnarea unei declarații de conformitate. La întocmirea acesteia trebuie în mod obligatoriu să se țină cont și de seria de fabricație a elevatorului montat.

Un dosar complet cu documentația pentru montarea și instalarea unui elevator auto trebuie să conțină și certificatul producătorului care atestă acceptul acestuia de fabricare a utilajului pe care l-ai achiziționat. De asemenea, tot în acest dosar se consemnă și lucrările efectuate pentru montarea utilajului.

Producătorii sunt scutiți de orice fel de responsabilitate dacă elevatoarele fabricate de ei se defectează din cauza unei instalări necorespunzătoare, care nu respectă cerințele din manualul de instalare. De aceea, acest manual poate fi privit și ca biblia elevatorului deoarece tot ce este scris în trebuie respectat literă cu literă.

Nu în ultimul rând, o documentație completă de montare conține și o declarație de conformitate a bazamentului, cu alte cuvinte, a podelei atelierului în care se instalează elevatorul. Este necesar ca proprietățile acesteia să îndeplinească cerințele impuse de producătorul utilajului în vedere unei instalări optime.

În urma instalării unui elevator auto, cel care s-a ocupat de montarea aparatului trebuie să facă o solicitare scrisă la IT ISCIR pentru ca acest organ să verifice dacă utilajul în cauză a fost instalat corespunzător. Pe lângă alte informații importante, în solicitare trebuie înscrisă și o dată la care patronul atelierului sau altă persoană responsabilă cu bunăstarea elevatorului este disponibilă pentru verificare.

Un alt document necesar pentru obținerea autorizației de operare a unui elevator este declarația pe propria răspundere a persoanei ce deține titlul de posesor sau operator al elevatorului. Dacă utilajul în cauză nu este unul nou, această declarație trebuie să specifice și ultimul loc în care a fost folosit elevatorul.

De ce sunt necesare toate aceste documente pentru operarea unui elevator?

Așa cum am menționat și în rândurile de mai sus, elevatoarele auto nu sunt niște utilaje complexe. Scopul lor este unul simplu și clar. Dar cu toate acestea, este nevoie de multă atenție pentru operarea în condiții de maximă siguranță.

Fiind niște utilaje grele, elevatoarele auto se pot transforma în cauza unui accident de muncă grav, iar pentru a se evita orice situație periculoasă, autoritățile competente impun producătorilor prin întocmirea acestei documentații să-și ia toate măsurile de protecție în vederea eliminării oricărui risc.