Boris Johnson anunță un mare plan, la fel ca în 1929: plan asemănător cu cel al lui Roosevelt

Autor: Lucian Negrea, Reporter
Publicat: 29-06-2020 21:11
Actualizat: 29-06-2020 22:26

Boris Johnson a promis luni un plan inspirat de cel al fostului preşedinte american Franklin D. Roosevelt în vederea susţinerii economiei britanice, dur afectate de pandemia covid-19 şi subliniază că o revenire la politica austerităţii ar fi o eroare, relatează Reuters.

Citește și: Negocierile PSD - Pro România stagnează. Gabriela Firea: Nu vreau ca PSD să facă sacrificii pentru mine

”Este momentul unei politici «rooseveltiene» în Regatul Unit”, a declarat Johnson la postul Times Radio, referindu-se la "New Deal"-ul lui Franklin D. Roosevelt, care a permis, prin intermediul unor mari lucrări publice, ieşirea Statelor Unite din criza din 1929, informează News.ro.

”Eu, personal, cred că ceea ce trebuie să facă Guvernul în acest moment este să urmeze o politică intervenţionistă”,  subliniat el.

Boris Johnson s-a angajat să dubleze fondurile alocate investiţiilor publice prevăzute şi a promis să continue să ajute întreprinderile şi gospodăriile, în contextul în care Guvernul său a injectat deja, în regim de urgenţă, 133 de miliarde de lire sterline (145 de miliarde de euro) în economie, cu scopul de a înfrunta pandemia covid-19.

”Cred că aceste investiţii vor da roade, pentru că este vorba despre o economie foarte, foarte dinamică şi foarte productivă”, a apreciat Boris Johnson.

El vrea, de asemenea, să implementeze o platformă în vederea încurajării întreprinderilor să investească în capital şi în formarea profesională.

În vederea finanţării cheltuielilor din cauza covid-19, Londra a anunţat luni o nouă creştere cu 50 de miliarde de lire sterline a fondurilor programului  său de emisiuni de obligaţiuni în perioada aprilie-august - la 275 de miliarde, mai mult decât dublul sumei colectate în tot exerciţiul bugetar 2019-2020.