Cum au fost PĂCĂLIȚI mai mulți afaceriști cu câteva milioane: DIICOT a destructurat rețeaua de infractori

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 02-07-2020 16:20
Actualizat: 02-07-2020 19:36

Poliţiştii şi procurorii au făcut 14 percheziţii în trei judeţe şi în municipiul Bucureşti, într-un dosar de înşelăciune, delapidare şi spălare de bani, în cadrul căruia 23 de persoane juridice au fost prejudiciate de 2,3 milioane de lei.

”La data de 1 iulie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Bacău, au ridicat în urma percheziţiilor, din judeţele Botoşani, Iaşi, Neamţ şi municipiul Bucureşti, mai multe documente cu valoare probatorie. În fapt, începând cu decembrie 2018, în judeţul Neamţ, ar fi fost constituită o gupare infracţională organizată care, prin intermediul unor persoane interpuse, ar fi preluat mai multe societăţi comerciale cu valoare economică ridicată”, a transmis, joi, Poliţia Română.

Citește și: EXCLUSIV Mare atenție! Se propagă un imens fake-news: ‘Se schimbă vârsta de pensionare de la 1 iulie’

Sursa citată a precizat că, în primă fază, prin societăţile respective, ar fi achiziţionat mărfuri de la diferiţi furnizori.

”Pentru plata mărfurilor în cauză ar fi fost emise bilete la ordin sau file CEC, iar la momentul în care banii ar fi trebuit să fie viraţi, tranzacţiile ar fi fost refuzate la plată pentru lipsă de fonduri disponibile în cont. 23 de persoane juridice au fost prejudiciate, cu aproximativ 2.400.000 de lei”, a mai transmis Poliţia.

Citește și: Bătaie de joc! Șeful Poliției Constanța va primi pensie de șef

Totodată, s-a stabilit că bunurile ar fi fost revândute, ulterior, pe piaţa “neagră” la aproximativ 50-60% din valoarea lor, iar sumele de bani rezultate din activităţi, ar fi fost însuşite de membrii grupării.

”Pentru disimularea activităţii infracţionale, persoanele în cauză ar fi creat un circuit comercial fictiv, prin care ar fi încercat să creeze aparenţa faptului că mărfurile achiziţionate iniţial ar fi fost revândute către alte persoane juridice. În realitate, acestea ar fi fost societăţi comerciale care nu ar fi desfăşurat o activitate economică reală şi care ar fi fost coordonate tot de persoanele bănuite prin alte persoane interpuse”, au mai precizat poliţiştii.

Citește și: Marcel Vela i-a ‘executat’ de ochii lumii? Șefii din Poliție, mutați disciplinar după ce au intrat în război cu sindicaliștii

În urma acţiunii, 2 persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, iar faţă de alte 4 a fost dispusă măsura controlului judiciar.