CCR: Dreptul de administrare poate fi ridicat într-o etapă ulterioară a procedurii generale a insolvenţei

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 08-07-2020 19:40

Curtea Constituţională a României arată că există posibilitatea legală ca dreptul de administrare să fie ridicat într-o etapă ulterioară a procedurii generale a insolvenţei - perioada de observaţie sau de reorganizare judiciară, inclusiv în etapa finală a insolvenţei.

Potrivit unui comunicat al CCR transmis miercuri AGERPRES, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile articolului 5 alineatul (2) din Legea 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, în interpretarea dată prin Decizia nr.16 din 5 martie 2018 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.

Citește și: Un fost purtator de cuvant al PSD a răbufnit: Nu există pericolul epidemiologic numit COVID-19

Dispoziţiile respective au următorul cuprins: "(2) Perioada prevăzută la alin. (1) este perioada anterioară datei la care se solicită acordarea drepturilor şi precedă sau succedă datei deschiderii procedurii insolvenţei".

"În esenţă, Curtea a constatat neconstituţionalitatea faţă de art. 41 alin. (2) raportat la art. 16 alin. (1) din Constituţie a textului mai sus redat, în interpretarea dată prin Decizia 16/2018 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, deoarece limitarea perioadei de acordare a drepturilor salariale plătite din Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale, instituit prin Legea 200/2006, la primele 3 luni ce succed datei deschiderii procedurii de insolvenţă face abstracţie de faptul că dreptul de administrare - condiţia sine qua non a asigurării creanţelor salariale - poate fi ridicat şi după expirarea celor 3 luni dacă angajatorul debitor aflat în insolvenţă optează pentru procedura generală a insolvenţei şi îşi declară intenţia de reorganizare", se precizează în comunicat.

Citește și: Curată nebunie! Caz fără precedent: Un cadru medical care nu crede în coronavirus a infectat 6 persoane

Aşadar, arată judecătorii constituţionali, există posibilitatea legală ca dreptul de administrare să fie ridicat într-o etapă ulterioară a procedurii generale a insolvenţei (perioada de observaţie sau de reorganizare judiciară), inclusiv în etapa finală a insolvenţei, în care judecătorul sindic decide intrarea în faliment şi constată dizolvarea angajatorului debitor, iar dreptul de administrare este de drept ridicat.