NEBUNIA continuă: Somată să schimbe numele unui MUNTE pentru că este RASIST, Elveţia se opune

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 09-07-2020 20:05

Localităţile elveţiene situate în valea muntelui Aggasizhorn, denumit astfel în onoarea unui cercetător din secolul al XIX-lea acuzat în prezent de opinii rasiste, au decis să menţină numele acestui munte cu o înălţime de circa 4.000 de metri, în pofida presiunilor ca el să fie schimbat, a relatat joi agenţia elveţiană ATS, citată de EFE.

Oraşele Guttannen, Grindelwald şi Fieschertal, situate într-una din zonele turistice cele mai frecventate ale Elveţiei, au confirmat într-un comunicat decizia lor de a menţine acest nume, dar în acelaşi timp ''se distanţează de teoriile obscure ale lui Louis Agassiz'', biolog şi geolog care a scris lucrări ce contestă darwinismul, scrie agerpres.ro.

Citește și: Adrian Streinu-Cercel, atenționează: ‘Infecția cu coronavirus poate să treacă prin mască la un moment dat’

Campaniile pentru schimbarea numelui muntelui au fost iniţiate în anul 2010 şi s-au reactivat în ultimele săptămâni, profitând de mişcările antirasiste alimentate în unele ţări de moartea unui afroamerican, George Floyd, în timp ce era arestat de poliţie în oraşul american Minneapolis pe 25 mai.

''O schimbare de nume nu poate schimba istoria'', au subliniat în comunicatul lor administraţiile celor trei oraşe elveţiene, care şi în urmă cu zece ani au refuzat să redenumească muntele Aggasizhorn.

Citește și: Iohannis: ‘Virusul este real, nu are culoare politică și nu poate fi interzis prin lege. Acum nu este momentul disputelor politice și al orgoliilor’

În lucrările sale, Aggasiz susţine poligenismul, teorii antropologice asociate rasismului ştiinţific conform cărora fiecare rasă are origini distincte.

Însă muntele din centrul Alpilor elveţieni este asociat mai mult cu lucrările lui Agassiz ca geolog decât cu cele biologice. Specializat în studiul gheţarilor, el a organizat în anul 1840 o expediţie pe muntele care acum îi poartă numele.

Citește și: Codrin Ștefănescu: ‘Ce Constituție? Ce drepturi? Toată lumea la izolare! Guvernul LuCovid a luat-o razna de tot!

Anul trecut, oraşul elveţian Neuchatel a schimbat numele ''Spaţiului Louis Agassiz'' din cadrul Facultăţii de Litere a universităţii locale, redenumindu-l Tilo Frey, în memoria uneia dintre primele femei din Elveţia aleasă parlamentar şi care a decedat în anul 2008.