Viceguvernatorii Băncii Centrale din Turcia nu mai au nevoie de experiență pentru ocuparea funcției

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 13-07-2020 10:12

Turcia a eliminat o prevedere care cerea viceguvernatorilor Băncii Centrale să aibă o experienţă anterioară de cel puţin 10 ani şi de asemenea a renunţat la prevederea ca Banca Centrală să pună deoparte 20% din profitul său anual, se arată într-un act normativ publicat duminică în Monitorul Oficial, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Luna trecută, Vakifbank, a patra mare bancă din Turcia, a provocat un scandal în mass media după ce l-a desemnat pe Hamza Yerlikaya, un fost campion olimpic la lupte greco-romane, în consiliul său de administraţie. Hamza Yerlikaya este şi unul din consilierii preşedintelui Turciei, Tayyip Erdogan.

Potrivit unui decret publicat duminică în Monitorul Oficial, şi semnat de preşedintele Tayyip Erdogan, fraza "trebuie să fi lucrat cel puţin 10 ani în domeniul lor de activitate" a fost scoasă din legea de funcţionare a Băncii Centrale.

Citește și: Epidemiologul Molnar Geza vine cu vești bune: Al doilea vârf va fi depăşit în maxim două săptămâni şi va începe fără nicio discuţie o scădere

În acelaşi decret, a fost eliminată şi prevederea ca 20% din profitul anual al Băncii Centrale să fie pus într-un fond de rezervă. "Fondurile acumulate în rezervă pot fi distribuite anual prin participarea la profit, exceptând fondul de rezervă pus departe din profitul pe ultimul an", se precizează în decretul semnat de preşedintele Tayyip Erdogan.

În luna mai, Banca Centrală a Turciei a anunţat că în 2019 a realizat un profit net anual de 44,73 miliarde lire (6,52 miliarde dolari).