Ungaria se teme că pandemia ar putea declanșa un nou val de migrație și cere consolidarea frontierelor externe ale UE

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 13-07-2020 20:53

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, s-a pronunţat, luni, pentru consolidarea protecţiei frontierelor externe ale Uniunii Europene, argumentând că pandemia de COVID-19 poate conduce la noi valuri de migraţie, transmite MTI, relatează Agerpres.

Citește și: Tot mai multe voci critice împotriva Turciei: Germania și Luxemburg denunță transformarea Bazilicii Sf. Sofia în moschee

După reuniunea Consiliului Afaceri Externe a UE de la Bruxelles, Szijjarto a scris pe Facebook că blocul comunitar trebuie să adopte măsuri pentru a elimina toţi ''factorii externi care contribuie la migraţie''.

Pandemia are consecinţe medicale, economice şi de securitate grave, ce implică pericole suplimentare pentru ţările europene, a continuat el.

''De aceea, Uniunea Europeană ar trebui să se concentreze pe problemele reale ale europenilor mai degrabă decât să încurajeze migraţia'', a spus şeful diplomaţiei ungare.

El a pledat pentru o abordare strategică în interiorul Uniunii Europene, remarcând că acordul încheiat în 2016 cu Ankara ''a pus securitatea Uniunii Europene în mâinile Turciei''.

Referitor la situaţia din Orientul Mijlociu, Peter Szijjarto a spus că Budapesta susţine planul de pace al SUA ca fiind ''cel mai bun punct de plecare pentru discuţii şi una dintre cele mai bune şanse de a fi implementat''.

Ungaria se opune tuturor declaraţiilor UE ''care ar reduce şansele de implementare a planului SUA şi tuturor declaraţiilor de condamnare a Israelului pentru intenţii reale sau presupuse'', a menţionat demnitarul ungar.