Peste 70% dintre companiile participante la studiul realizat de Mazars susțin că pandemia a dus la scăderea cifrei de afaceri

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 21-07-2020 22:21

Peste 70% dintre companiile participante la un studiu realizat de Mazars susţin că pandemia COVID-19 a dus până la acest moment la scăderea cifrei de afaceri, în timp ce 6% au identificat oportunităţi în această perioadă, care au dus la creşterea afacerii lor.

De asemenea, pentru 24% dintre companii criza nu a produs niciun impact, nici pozitiv, nici negativ, acestea reuşind să livreze performanţa bugetată până la finalul anului în curs, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Critici dure au fost lansate la adresa lui Iohannis: ‘Am plecat cu traista plină de promisiuni și am venit cu ea goală’

Pe de altă parte, 34% dintre participanţi afirmă că nu au luat nicio măsură pentru situaţia curentă, 14% au aplicat măsuri diferite pentru a supravieţui (şomaj tehnic, reducerea programului de lucru pentru o parte dintre angajaţi), 12% au aplicat şomajul tehnic, 8% au fost nevoite să reducă programul de lucru pentru o parte dintre angajaţi, iar 2% au luat deja în calcul restructurarea angajaţilor până la finalul anului.

"Una dintre măsurile Planului naţional de investiţii şi relansare economică face referire la implementarea unui sistem de muncă flexibil. În baza acestuia, compensarea parţială a veniturilor lunare pentru angajaţii care vor avea program redus de muncă în cadrul companiilor afectate de criză ar urma să fie realizată din fonduri puse la dispoziţie de stat. În acest context, am investigat şi scenariile cu impact negativ asupra colectivului de angajaţi în absenţa unor măsuri guvernamentale. Astfel, pentru 18% dintre companiile participante, care au modelat diverse scenarii financiare pentru anul în curs, restructurarea angajaţilor nu este inclusă în agenda anului 2020. De asemenea, pentru 34% dintre companii, încă nu este luată nicio decizie, situaţia financiară rămânând a fi reanalizată lună de lună, până la finalul anului. Iar în final, 48% dintre companii au rulat diverse scenarii de reducere a numărului de angajaţi fie cu 10%, 15%, 20% sau chiar 50%", a menţionat Andreea Georgescu, head of HR Advisory, Mazars România.

Lucian Dumitru, senior manager, Tax Advisory, Mazars România, a subliniat, la rândul său, că schema de muncă flexibilă aflată în discuţie trebuie aplicată pe o scară largă, însă ar fi recomandat realizarea unui studiu de impact care să surprindă contribuţia fiecărei industrii în PIB şi dinamica în contextul actual.

Citește și: Ciolacu: ‘Guvernul PNL trebuie să dubleze alocațiile și să crească pensiile cu 40%. Faceți investițiile din bani europeni’

Reprezentanţii Mazars atrag atenţia că nu doar operatorii economici din HoReCa au nevoie de susţinere financiară în această perioadă, ci şi cei care activează în Agricultură, silvicultură şi pescuit, Industrie şi Construcţii ar putea fi beneficiari ai programului EU SURE, ţinând cont de scăderea contribuţiei lor la PIB-ul României în primul trimestru al anului 2020 comparativ cu anul 2019.

"Un semnal de alarmă pe care îl ridică răspunsul companiilor participante este legat de reticenţa lor vis-a-vis de accesarea fondurilor ce vor fi disponibile, din cauza birocraţiei pe care o întrevăd, dată fiind experienţa lor din interacţiunea uzuală cu administraţia publică. Vorbim aici de 20% dintre participanţi, care consideră din start că accesarea acestor fonduri va implica birocraţie şi 68% care nu s-au pronunţat încă, dar aşteaptă să consulte metodologia programului. Doar 12% dintre companii declară că ar dori să acceseze programul, chiar dacă va fi nevoie să apeleze la consultanţi pentru acest demers", se precizează într-un comunicat Mazars.

Studiul Mazars a fost lansat în urmă cu două săptămâni pentru a pentru a identifica eforturile mediului de afaceri din România în a gestiona perioada critică actuală. La acest studiu au fost invitaţi doar reprezentanţii decidenţi (directori generali, directori financiari şi directori de resurse umane) care au vizibilitate asupra performanţei înregistrate în peste 500 de companii din ţară din toate sectoarele de activitate, astfel încât rezultatele să fie relevante.

Citește și: Rareș Bogdan: ‘Victorie uriașă marca Klaus Iohannis, după 4 zile și 4 nopți de negocieri fără precedent’

Mazars este un parteneriat integrat internaţional, specializat în servicii de audit, contabilitate, consultanţă, servicii de consultanţă fiscală şi juridică. Operând în 91 de ţări şi teritorii din întreaga lume, se bazează pe expertiza a 40.400 de profesionişti - 24.400 în cadrul parteneriatelor integrate Mazars şi 16.000 prin Mazars North America Alliance - pentru a oferi asistenţă clienţilor de toate dimensiunile în fiecare etapă din dezvoltarea acestora.

În România, Mazars are o experienţă de 25 de ani în audit, servicii de consultanţă fiscală şi financiară, consultanţă HR şi contabilitate şi salarizare. Echipa locală cuprinde 230 de profesionişti.